ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ: ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Axaristia

Ο Καρυωτάκης με το γνωστό «σκοτεινό» του ύφος είχε γράψει για την αχαριστία :

“Θα καλλιεργήσω το ωραιότερο άνθος. Στις καρδιές των ανθρώπων θα φυτέψω την Αχαριστία. Ευνοϊκοί είναι οι καιροί, κατάλληλος ο τόπος. Ο άνεμος τσακίζει τα δέντρα. Στη νοσηρή ατμόσφαιρα ορθώνονται φίδια. Οι εγκέφαλοι, εργαστήρια κιβδηλοποιών. Τερατώδη νήπια τα έργα, υπάρχουν στις γυάλες. Και μέσα σε δάσος από μάσκες, ζήτησε να ζήσεις. Εγώ θα καλλιεργήσω την Αχαριστία. Όταν έρθει η τελευταία άνοιξις, ο κήπος μου θα ‘ναι γεμάτος από θεσπέσια δείγματα του είδους. Τα σεληνοφώτιστα βράδια, μονάχος θα περπατώ στους καμπυλωτούς δρόμους, μετρώντας αυτά τα λουλούδια. Πλησιάζοντας με κλειστά μάτια τη βελούδινη, σκοτεινή στεφάνη τους, θα νιώθω στο απρόσωπο τους αιχμηρούς των στημόνες και θ’ αναπνέω το άρωμά τους. Οι ώρες θα περνούν, θα γυρίζουν τ’ άστρα, και οι αύρες θα πνέουν, αλλά εγώ, γέρνοντας ολοένα περσότερο, θα θυμάμαι. Θα θυμάμαι τις σφιγμένες γροθιές, τα παραπλανητικά χαμόγελα και την προδοτική αδιαφορία. θα μένω ακίνητος ημέρες και χρόνια, χωρίς να σκέπτομαι, χωρίς να βλέπω, χωρίς να εκφράζω τίποτε άλλο. Θα είμαι ολόκληρος μια πικρή ανάμνησης, ένα άγαλμα που γύρω του θα μεγαλώνουν τροπικά φυτά, θα πυκνώνουν, θα μπερδεύονται μεταξύ τους, θα κερδίζουν τη γη και τον αέρα. Σιγά σιγά οι κλώνοι τους θα περισφίγγουν το λαιμό μου, θα πλέκονται στα μαλλιά μου, θα με τυλίγουν με ανθρώπινη περίσκεψη. Κάτου από τη σταθερή τους ώθηση, θα βυθίζομαι στο χώμα. Και ο κήπος μου θα είναι ο κήπος της Αχαριστίας.”

Με αυτό τον ποιητικό τρόπο περιέγραψε το χειρότερο αμάρτημα όλων! Άλλωστε,είναι γνωστές οι φράσεις : «Οι άνθρωποι ανταποδίδουν τις μικρές χάρες,αναγνωρίζουν τις μεσαίες και ξεπληρώνουν τις σπουδαιότερες με αγνωμοσύνη.» 

Όλοι έχουμε γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους ή είμαστε οι ίδιοι.Η εποχή,άλλωστε ,είναι ιδανική,όπως λέει και ο ποιητής,αφού,όλοι έχουμε περιχαρακωθεί σε ένα νοσηρό «εγώ». Άτομα που δεν αισθάνονται με τίποτα ικανοποίηση. Που μιζεριάζουν με τη ζωή,τα πάντα τους φταίνε και είναι ένα μεγάλο παράπονο. Έχουν την απαίτηση να τους ακούς και να τους νιώθεις ,να συνδράμεις στον πόνο τους. Όταν σε χρειαστούν πρέπει να είσαι παρών,αλίμονο αν μια φορά δεν ικανοποιήσεις τα στάνταρ που έχουν θέσει στο μυαλό τους και είσαι υποχρεωμένος να τηρήσεις,από κάποια άγνωστη σύμβαση που μόνο αυτοί έχουν διαμορφώσει τους όρους και ,φυσικά, μόνο αυτοί έχουν υπογράψει. Κι εσύ μπορεί να προσφέρεις τα πάντα για αυτούς : χρόνο,ενέργεια,φαιά ουσία,την ίδια σου την ψυχή,μια ολόκληρη ζωή ενίοτε…

Όταν θα έρθει η ώρα να στο αναγνωρίσουν θα εισπράξεις την μεγαλύτερη απογοήτευση. Η αγνωμοσύνη κυμαίνεται από το να θεωρήσουν δεδομένο ότι έτσι όφειλες να κάνεις μέχρι και να γευτείς την πλήρη τους αδιαφορία ,αν εσύ τους χρειαστείς κοντά σου. Γιατί; Γιατί ο αχάριστος ξέρει μόνο να παίρνει. Και μάλιστα ποτέ δε θα σταματήσει να ζητά. Η αχαριστία και η πλεονεξία πάνε χέρι-χέρι!

Αν συναναστρέφεσαι αχάριστους,διέγραψε τους! Οι μικρόψυχοι ,δυστυχώς,δεν αξίζουν οίκτο και ούτε εσύ αξίζεις να πληγώνεσαι συναισθηματικά κάθε φορά που τα δίνεις όλα για κάποιον και στη συνέχεια εισπράττεις τίποτα. Βέβαια,δεν προσφέρεις στον άλλον,επειδή περιμένεις αντάλλαγμα. Θέλεις,απλά,να ξέρεις ότι όταν εσύ θα είσαι στα down σου,θα υπάρχει κάποιος εκεί για σένα. Αν πάλι είσαι απο τους αχάριστους-αν και μάλλον δεν είσαι σε θέση να το αναγνωρίσεις-άλλαξε! Μήπως έχεις βολευτεί από κάποιον που δείχνει κατανόηση,ξεπερνά την αχαριστία σου και συνεχίζει να αποτελεί το δεκανίκι σου; Κανείς δε σου χρωστά τίποτα. Κανείς δεν έχει υποχρέωση απέναντι σε σένα. Το κάνει επειδή σε αγαπά ή έστω σε ανέχεται. Μάθε να το αναγνωρίζεις!

Πόσο σοφή τελικά η ρήση :

<< Ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος >>!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s