ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ-ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Από τις πρώτες κιόλας λέξεις που διάβασα, αυτού του μικρού αριστουργήματος του Ντοστογιέφσκι, ένιωσα ότι θα είναι από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει ως τώρα. Και, φυσικά, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Γιατί, με αυτό του το έργο ο Ντοστογιέφσκι, μας προσφέρει ένα από τα πιο αισιόδοξα έργα που γράφτηκαν ποτέ για τον άνθρωπο!

Ο γελοίος, όπως αυτοπροσδιορίζεται, αντι-ήρωας είναι ένας άνθρωπος αποξενωμένος από όλους, ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Βιώνει την πλήρη αδιαφορία και απάθεια. Οι άνθρωποι γύρω του δεν τον καταλαβαίνουν και δεν τον νιώθουν, τον θέτουν στο περιθώριο μην μπορώντας να τον αποδεχθούν κι αντίστοιχα εκείνος έχει χάσει κάθε ελπίδα να ενταχθεί σε μια κοινωνία, της οποίας τα μέτρα τον στενεύουν. Ζει σαν να έχει εγχυθεί στην καρδιά του το πιο βαρύ αναισθητικό και προσπαθεί το ίδιο να κάνει και με το μυαλό του. Για αυτόν η αυτοκτονία μοίαζει η μόνη λύση, η απόλυτη λύτρωση, αφού τότε θα απαλλαχθεί από το μαρτύριο του να πρέπει να νοιάζεται. Ένα όνειρο όμως θα αλλάξει τη ζωή του καθοριστικά. Σε αυτό, θα μεταφερθεί σε ένα άλλο κόσμο, κάπου στην Ελλάδα. Εκεί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Ζουν χωρίς δόλο και ψέμα. Τα μάτια τους είναι καθαρά και η καρδιά τους αγνή. Αγαπούν τη φύση και δεν την αντιμετωπίζουν με τη νοοτροπία αφέντη-δούλου, αλλά ως αδιαίρετο κομμάτι του είναι τους. Αν και γνωρίζουν το σαρκικό έρωτα, δεν παρατηρεί καμία κτηνωδία ή διαστροφή, ενώ δέχονται το θάνατο με χαμόγελο, αφού γι’αυτούς αποτελεί το ήσυχο τέλος των ήσυχων ερώτων τους. Δε θα αργήσει να καταλάβει ότι βρισκεται στη Γη πριν αμαρτήσει ακόμα, στον παράδεισο που ανήκει στους πρώτους προπάτορες. Εκεί ο ήρωας αποκτά ξανά τη χαμένη του γαλήνη κι ανακτά την πίστη του στον άνθρωπο. Όμως, δεδομένου, ότι ο ίδιος προέρχεται από έναν άλλο κόσμο δε θα αργήσει να τους διαφθείρει όλους. Θα τους μάθει το ψέμα, τη φιληδονία, το φθόνο, την κακία. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που αναφέρει :

Δεν ξέρω πότε, μα ύστερα από λίγο χύθηκε για πρώτη φορά αίμα… Οι άνθρωποι, κατατρομαγμένοι, άρχισαν να φεύγουν, να απομονώνονται. Έκαναν συμμαχίες οι μεν εναντίον των δε. Κάθε έθνος τότε έκανε τη σημαία του. Κι άρχισε ο πόλεμος του ατομισμού για το δικό μου και το δικό σου. Ανακάλυψαν τις γλώσσες. Ανακάλυψαν τον Πόνο και τον ερωτεύτηκαν… Έλεγαν πως με τον πόνο φθάνει κανείς στην αλήθεια. Μόλις, έγιναν κακοί, άρχισαν να εκφωνούν λόγους για την αδελφοσύνη, τη φιλανθρωπία και κατάλαβαν τις ιδέες αυτές. Μόλις έγιναν εγκληματίες, άρχισαν να μιλούν για τη δικαιοσύνη, συντάξανε κώδικες για να να τη διαφυλάξουν κι αγχόνες για να την υπερασπιστούν…

Κι όταν τα πράγματα έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, ο ήρωας ξυπνά. Και στη ζωή του βρίσκει ένα σκοπό! Να κηρύξει την αγάπη! Γιατί αυτό που είδε στο όνειρο, πλημμύρισε την ψυχή του για πάντα με την αλήθεια πως οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν ευτυχισμένοι χωρίς να χάσουν τη δύναμη για να ζήσουν πάνω στη Γη. Η διαφθορά δεν είναι νόμος φυσικός στους ανθρώπους. Το όνειρο τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι η ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της είναι αγνή. Τι πιο αισιόδοξο!

Κάποια χρόνια αργότερα ο Φρόυντ θα υποστηρίξει ότι » Ο πολιτισμός είναι η πηγή της δυστυχίας» ενώ ο Μαλινόφσκι με την έρευνά του στις σημερινές εναπομείνασες πρωτόγονες κοινωνίες, βεβαιώνει πως ερωτικές διαστροφές όπως ο σαδισμός ή ο μαζοχισμός δεν υπάρχουν σε αυτές. Όλα αυτά έρχονται να επιρρώσουν τις ιδιοφυείς ιδέες του Ντοστογιέφσκι περί «χαμένου παραδείσου». Όπως καταλήγει και ο ήρωας της ιστορίας το κακό έγκειται στο ότι: » Η συνείδηση της ζωής αξίζει περισσότερο από τη ζωή· και η συνείδηση των νόμων της ευτυχίας αξίζει περισσότερο από την ευτυχία.»  Να τι πρέπει να χτυπήσουμε.

Advertisements

2 thoughts on “ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ-ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s