ΩΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΜΑΓΕΙΑ…

 IMG_6821

Οι ψευδαισθήσεις, είτε αυτές που τρέφουμε για ανθρώπους και καταστάσεις στη ζωή μας, είτε ως προέκταση κάποιου ψυχωσικού συνδρόμου καλό είναι να αποφεύγονται ή να προλαμβάνονται. Είναι όμως και κάποιες «ψευδαισθήσεις» που μας εξιτάρουν, μας διασκεδάζουν και μας γοητεύουν. Φυσικά, αναφέρομαι, στα «μαγικά» όπως συνήθως τα αποκαλούμε. Αυτή η μορφή τέχνης, όπου διάφορα τρικάκια σου δίνουν την αίσθηση ότι κάτι απίθανο και υπερφυσικό συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου,  διασκεδάζει εδώ και αιώνες τους ανθρώπους. Όλοι έχουμε παρακολουθήσει, έστω μια φορά στη ζωή μας, μια τέτοια παράσταση, όλοι έχουμε γοητευθεί κι απορήσει κι ενίοτε έχουμε προσπαθήσει να ξεσκεπάσουμε το «κόλπο» σχεδόν νευριασμένοι που ο ιλουζιονιστής κατάφερε να παίξει με τις αισθήσεις μας και να μας κοροϊδέψει μπροστά στα μάτια μας. Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό; Από πότε οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη δύναμη της ψευδαίσθησης ως μέσο διασκέδασης;

Η απάντηση είναι, σχεδόν από πάντα. Η ρίζα της λέξης «Μάγοι» είναι ελληνική και καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρχαν άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τη «μαγεία» είτε ως πρακτική σε θρησκευτικές τελετές -κάτι που ένα σύγχρονος άνθρωπος καταλαβαίνει ότι αυτό που αντιλαμβάνοταν τότε ως έργο θεού ή διαβόλου δεν ήταν παρά ένα τρικ- είτε για διασκέδαση ή ακόμα και για να «κλέβουν» σε διάφορα παιχνίδια. Η «συστηματοποιήση» των μαγικών κόλπων (ας μου επιτραπεί ο όρος) ήρθε περί το 16ο αιώνα , όταν ο Άγγλος Reginald Scot, συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο όλα τα τότε γνωστά «μαγικά» και επεξηγούσε λεπτομερώς πώς επιτυγχάνονται. Σε μια εποχή, που ο σκοταδισμός του μεσαίωνα έδινε χώρο σε πίστη για ύπαρξη ακάθαρτων πνευμάτων και μαγείας με μεσολάβηση του διαβόλου, το παραπάνω έργο υπήρξε μια φωνή λογικής. Φυσικά, δεν γλίτωσε από την πυρά.

The Conjurer-Hieronymous Bosch

The Conjurer-Hieronymous Bosch

Μέχρι το 18ο αιώνα, τα κύρια μαγικά ήταν η κατάποση σπαθιών, τα ταχυδακτυλουργικά και το γνωστό κόλπο με το φύσημα της φωτιάς που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Ο άνθρωπος που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα, δεν ήταν άλλος από τον  Jean Eugène Robert-Houdin, (κάποια χρόνια αργότερα ο γνωστός σε όλους Χουντίνι, θα εμπνευστεί το ψευδώνυμό του από εκείνον) έναν Γάλλο ωρολογοποιό. Μελετούσε με πάθος την «τέχνη της παραπλάνησης» από μικρός και το 1845 κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα εγκαινιάζοντας παραστάσεις σε δικό του θέατρο με την ονομασία «Soirées Fantastiques», δηλαδή φανταστικές βραδιές. Ένα από τα πιο γνωστά του επιτεύγματα βασίστηκαν στον ηλεκτρομαγνητισμό, μια έννοια εν πολλοίς άγνωστη στην εποχή του. Συγκεκριμένα, παρουσίαζε ένα κουτί που όλοι μπορούσαν να σηκώσουν. Στη συνέχεια , ισχυριζόταν ότι μπορεί να καταστήσει  ακόμα και τον πιο χειροδύναμο μες την αίθουσα, ανίκανο να το σηκώσει. Πράγματι, όσο κι αν πάσχιζαν, το κουτί ήταν αδύνατο να μετακινηθεί από εκεί που το είχε αποθέσει. Το μυστικό; Το κουτί είχε πάτο από σίδηρο και στο δάπεδο είχε κρυμμένο ένα μαγνήτη, που ενεργοποιούσε, όταν λάμβανε χώρα το νούμερό του. Όμως, ένα από τα πιο εντυπωσικά του έργα, ήταν ομολογουμένως η «Θαυμαστή Πορτοκαλιά», που μέχρι τις μέρες μας προκαλεί θαυμασμό. Σε αυτό το κόλπο, δανειζόταν ένα μαντήλι από κάποια γυναίκα στο κοινό και υποσχόταν ότι θα το εξαφανίσει και θα το εμφανίσει ξανά μέσα σε ένα… Πορτοκάλι! Αφού, έπαιρνε λοιπόν το μαντήλι το έκανε ένα πολύ μικρό μπαλάκι στα χέρια του και άφηνε το κοινό να νομίζει  ότι το «τοποθετούσε» μέσα σε ένα αυγό. Όλοι τότε νόμιζαν ότι θα σπάσει το αυγό και θα εμφανιστεί το μαντήλι. Φυσικά και όχι! Εν συνεχεία, «διαπερνούσε» το αυγό μέσα σε ένα λεμόνι και το λεμόνι σε ένα πορτοκάλι. Τότε, συρρίκνωνε το πορτοκάλι μετρατρέποντας το σε σκόνη που έριχνε μέσα σε ένα ποτήρι με λικέρ. Ο βοηθός εμφανιζόταν στη σκηνή φέρνοντας μια «γυμνή» πορτοκαλιά σε ένα ξύλινο γλαστράκι.  Ο Houdin έβαζε φωτιά στο κύπελλο με το λικέρ και το τοποθετούσε κάτω από την πορτοκαλιά αναπαριστώντας το φως και τη ζέστη του ήλιου. Τότε, με το μαγικό του ραβδί έκανε την πορτοκαλιά πρώτα να ανθίσει και έπειτα να καρποφορήσει! Αφού μοίραζε τα πορτοκάλια στο κοινό, για να πεισθούν ότι είναι αληθινά, κρατούσε το τελευταίο. Όταν κουνούσε για μια τελευταία φορά το ραβδάκι του, το πορτοκάλι άνοιγε στα τέσσερα και αποκαλυπτόταν ένα λευκό υλικό που έμοιαζε να περιέχει κάτι. Τότε, δυο πεταλούδες εμφανίζονταν από τη θαυμαστή πορτοκαλιά κρατώντας η καθεμία από μια γωνία του μαντηλιού που είχε εξαφανιστεί εξαρχής. Προφανώς, το κοινό ξεσπούσε σε χειροκροτήματα μπροστά σε αυτό το μεγαλειώδες έργο.

Robert_Houdin image

Τα μαγικά κόλπα είτε πρόκειται, για εξαφανίσεις αντικειμένων, διεισδύσεις στέρεων αντικειμένων σε άλλα, μεταμορφώσεις ενός υλικού ή «προβλέψεις» της επιλογής ενός θεατή, ασκούν ακόμα γοητεία στο σύγχρονο άνθρωπο. Ένας πετυχημένος «θαυματοποιός» της εποχής μας, είναι ο David Copperfield, που συνεχίζει την μακρά παράδοση των προκατόχων του. Η διαχρονικότητα της τέχνης αυτής ίσως μαρτυρά ότι ο άνθρωπος πάντα θα έχει ανάγκη από λίγη «μαγεία» στη ζωή του, να εξαπατηθεί οικειοθελώς για λίγο και να αισθανθεί ότι ξεφεύγει από τα αυστηρά όρια της ρεαλιστικής πραγματικότητας. Δεδομένου, όμως, ότι όλα τα παραπάνω κόλπα υπακούουν αυστηρά σε φυσικούς νόμους, ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο και καλύτερο μαγικό κόλπο το έχει στήσει η ίδια η φύση. 

Bonus:* Αν δεν την έχετε δει, προτείνω ανεπιφύλακτα την καταπληκτική ταινία του Christopher Nolan » The Pretige».

 The_prestige

** Κι αν σας γοητεύουν ακόμα τα παραμύθια για το τσίρκο του 19ου αιώνα,οι ιλουζιονιστές και αποζητάτε λίγη «εφηβική» μαγεία, διαβάστε το «Το Τσίρκο της Νύχτας» από την Erin Morgenstern των εκδόσεων Πλατύπους.

The_night_circus

Advertisements

4 thoughts on “ΩΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΜΑΓΕΙΑ…

  1. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Υπέροχο άρθρο, αργησα να απαντήσω καθώς ήθελα να το διαβάσω με την ησυχια μου…Καλα, αυτό το τρικ με την πορτοκάλια, πολυ θα ήθελα να το δω!! Το βιβλίο θα το βάλω στα υπόψη μου, δεν το γνώριζα ευχαριστούμε! Σου προτείνω επίσης αν δεν την έχεις δει να δεις κ την σχετική με το θέμα σου ταινια the illusionist ( ο μάγος Αιζεχάιμ) του 2006, εμένα μου είχε αρέσει πολυ!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η astylishchoice λέει:

    Καταπληκτικο το άρθρο σου !!! Το διάβασα ως το τέλος με απίστευτο ενδιαφέρον… Την ταινία την εχω δει παααααρα πολλές φορές και κάθε φορά που θα παιχτεί στη tv , δεν την χάνω με τίποτα! Όπως και το illusionist! Περιμένω με ανυπομησια το επόμενο post σου !!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s