INSIDE & OUT BOOK TAG!

Book_tag

Προφανώς οι μέρες είναι παράξενες και αισθάνομαι ότι είναι τόσα πολλά αυτά που διακυβεύονται που θα με πιάσει κατάθλιψη… Για να ξεφύγουμε λοιπόν λιγάκι, η Γεωργία από το Cherrybookish’s Blog μου πρότεινε να απαντήσω σε ένα tag με τίτλο «Inside and Out Book Tag». Και σκέφτηκα πόσο μοιραίο είναι αυτό το -σε ελεύθερη απόδοση- εντός κι εκτός. Τέλος πάντων, σταματώ να κάνω συνειρμούς με την κατάσταση που βιώνει αυτές τις στιγμές η χώρα μας και καταπιάνομαι με τις απαντήσεις των ενδιαφέρουσων ερωτήσεων.

• Παρουσιάσεις στο οπισθόφυλλο των βιβλίων: να δίνουν πολλές πληροφορίες ή όχι;

Αν κι έχω «εξαπατηθεί» πολλές φορές από σύντομες περιλήψεις βιβλίων που τα παρουσίαζαν σαν κάτι πολύ wow και στο τέλος μάπα το καρπούζι, δεν θα ήθελα επουδενί μια σύνοψη να μου παραθέτει σχεδόν όλη την ιστορία, χαλώντας το σασπένς. Μια καίρια περίληψη που να με προϊδεάζει για τι ακριβώς θα διαβάσω, αλλά χωρίς να μου στερεί την απόλαυση προδίδοντας τα πάντα είναι το ιδανικό.

• Νέο βιβλίο: σε τι μορφή το προτιμάς; Audio-book, e-book, με μαλακό εξώφυλλο ή με σκληρό;

Λέω σίγουρα όχι στα e-books! Δεν τα έχω συνηθίσει και δεν είμαι φίλος. Με κουράζουν και πώς να το κάνουμε βρε αδελφέ, αν δεν οσφρηστείς την μυρωδιά που αναδίδει ένα βιβλίο να «φτιαχτείς»,  αν δεν κόψεις και λίγο τα δαχτυλάκια σου γυρνώντας τις σελίδες, τι δεινός αναγνώστης είσαι; Τα audio-books μου φαίνονται καλή εναλλακτική αν ήθελα να «διαβάσω» ένα βιβλίο π.χ στα γερμανικά που μαθαίνω τώρα ή αν ήμουν στο αμάξι και ήθελα να περάσει η ώρα. Οπότε, ούσα συντηρητική σε αυτό το κομμάτι θα επιλέξω βιβλία σε έντυπη μορφή. Μαλακό ή σκληρό εξώφυλλο, δεν με ενοχλεί και πολύ.

• Κάνεις πρόχειρες σημειώσεις όταν διαβάζεις; Σου αρέσει να γράφεις σχόλια κτλ πάνω στα βιβλία σου ή τα διατηρείς πεντακάθαρα; (Με αιτιολόγηση)

Αν και μέχρι τώρα υπήρξα απόλυτα σπαστική στο κομμάτι αυτό, δηλαδή θέλω τα βιβλία μου πεντάκαθαρα κι ατσαλάκωτα -γαμπρούς, που λέμε- μεγαλώνοντας καταλήγω ότι τα δύσκολα βιβλία θέλουν παίδεμα. Αν για παράδειγμα διαβάζεις ένα δοκίμιο, είναι απαραίτητο να υπογραμμίσεις και να σημειώσεις τα καίρια σημεία. Κάποια βιβλία είναι για μελέτη κι όχι απλά για ανάγνωση, οπότε προϋποθέτουν και άλλη «σκληρή» μεταχείριση.

• Με το καλύτερο ηχόχρωμά σου, διάβασε μας την αγαπημένη σου πρώτη πρόταση από ένα βιβλίο!

Η φράση που μου ήρθε τυχαία κι όχι απαραίτητα η πλέον αγαπημένη μου, είναι από το  «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη.

<< Ο αέρας φύσαγε σαν γύφτος. Έλεγες πως βάλθηκε ν’ ανάψει κάπου μια θεόρατη φωτιά για να ζεστάνει τον κόσμο. Γιατί κρύωνε ο καημένος ο κόσμος τούτο το φθινόπωρο. Κρύωνε σαν αμαρτωλός. >>

Οκ είναι τέσσερις προτάσεις. Δεν πειράζει!

• Παίζει ρόλο για σένα αν ο συγγραφέας του βιβλίου είναι άνδρας ή γυναίκα; Τι συμβαίνει αν δεν είσαι βέβαιος/-η για το φύλο του;

Δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο!

• Προτρέχεις ποτέ στην ανάγνωση; Ή έχεις διαβάσει το τέλος ένος βιβλίου πριν την ώρα του;

ΠΟΤΕ! Μάλιστα όταν ξεφυλλίζω τα επόμενα κεφάλαια για να δω πόσες σελίδες έχουν, μισοκλείνω τα μάτια μην τυχόν και διαβάσω κατά λάθος καμιά πρόταση.

• Βιβλιοθήκη σε τάξη ή σαν βομβαρδισμένη;

Θαυμάζω απίστευτα τις οργανωμένες και σε τάξη βιβλιοθήκες και σε αυτή την κατάσταση προσπαθώ να διατηρώ και τη δική μου. Προσπαθώ… Γιατί, τελευταία έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, ατίθασα βιβλία να σφηνώνουν άναρχα όπου βρουν λίγο κενό.

• Ορκίσου ότι θα πεις την αλήθεια και μόνο την αλήθεια: έχεις αγοράσει βιβλίο αποκλειστικά και μόνο για το εξώφυλλό του;

Μπορεί ένα όμορφο εξώφυλλο να με ελκύσει να προσεγγίσω ένα βιβλίο, αλλά ποτέ δε θα το αγοράσω αν δεν με ενδιαφέρει η υπόθεση. Don’t judge a book by it’s cover, guys and gals!

• Διαβάζεις σε δημόσιους χώρους ή προτιμάς στο σπίτι;

Αν το βιβλίο απαιτεί πολλή σκέψη προτιμώ την ησυχία του σπιτιού. Αλλιώς, μπορώ να διαβάσω οπουδήποτε επικρατούν οι στοιχειώδεις συνθήκες για διάβασμα.

Με τη σειρά μου προσκαλώ τα παρακάτω blogs:

Garden of stories

Ιστορίες συγγραφικής τρέλας

Η φαντασία είναι το παν

Life is Art

Be cool and awesome

A world of my own

24 σκέψεις σχετικά με το “INSIDE & OUT BOOK TAG!

  1. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Λοιπον Παναγιωτάκι μου, ναι νευρολόγος να γίνεις, καθότι με τόσα που γίνονται αυτές τις μερες χρειαζόμαστε τον ειδικό! 🙂 πολυ όμορφες απαντήσεις, καλη επιτυχία στις εξετάσεις σου (α, κ με τη Νιν με έβαλες σε σκέψεις…) (μου αρέσουν οι συγγραφείς που εστιάζουν περισσότερο σε ψυχοσύνθεση κ λιγότερο σε δράση…)

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε