ΦΡΙΚΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Evil_quotes

Μια φορά κι έναν καιρό, λέξεις όπως «βιοηθική» και «δεοντολογία» ήταν μάλλον άγνωστες. Έτσι, η επιστημονική κοινότητα δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει φυλακισμένους, αδύναμους ή ανθρώπους με κάποια σωματική/ψυχική διαταραχή, για να διεξάγει φρικτά πειράματα. Πειραματόζωο, λοιπόν, ο άνθρωπος και αρρωστημένα μυαλά συνθέτουν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας που όμως οφείλουμε να μην ξεχάσουμε!

1)Tuskegee_experiment

Τη δεκαετία του ’20 η Σύφιλη αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Το 1928 ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Julius Rosenwald» αποφάσισε να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Αφροαμερικάνους της Ν. Αμερικής κανόντας παράλληλα έρευνα για τη σύφιλη. Όμως, η οικονομική ύφεση του ’29 άλλαξε λιγάκι τα πλάνα αφού η χρηματοδότηση διεκόπη. Συνέχιζουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα και φαγητό στους έγχρωμους κατοίκους της Alabama για να συμμετάσχουν στην έρευνα, αυτό όμως που αγνοούν οι συμμετέχοντες είναι ότι όλα αυτό είναι μια τεράστια απάτη. Αντί, να τους δώσουν πραγματική ιατρική φροντίδα, στην ουσία δεν τους θεράπευαν καν για την αρρώστια. Απλά, τους χρησιμοποιούσαν για μια έρευνα που πραγματοποιούσε η κυβέρνηση (ναι! Η κυβέρνηση) για την ανίατη σύφιλη. Ακόμα κι όταν όλα τα ιατρικά κέντρα άρχισαν να χρησιμοποιούν πενικιλλίνη, συνέχιζαν να μην τους παρέχουν καμία ουσιαστική βοήθεια. Η επονομαζόμενη «Μελέτη του Tuskegee για την ανίατη σύφιλη σε νέγρους άρρενες» δεν διεκόπη παρά μόνο το 1972, ύστερα από τη δημόσια κατακραυγή γι’αυτό το πολυδεκαετές έγκλημα.

2)Ναζί_πειράματα

 Σε όλους λίγο πολύ είναι γνωστά τα απεχθή εγκλήματα των Ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικά, οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης  αποτέλεσαν το μεγαλύτερο θύμα τους! Έγιναν αντικείμενο μελέτης για την υποθερμία κι όχι μόνο… Συγκεκριμένα, τους βουτούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πάγους για να δουν πόσο θα άντεχε σε αντίστοιχες συνθήκες ένας στρατιώτης τους, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της μάχης, βρεθεί σε παγωμένα νερά. Για τους ίδιους σκοπούς τους έδιναν να πίνουν θαλασσινό νερό (για να εξακριβώσουν πόσο ένας πιλότος τους θα μπορούσε να επιβιώσει στη θάλασσα) ή τους εξέθεταν σε συνθήκες υψηλού υψομέτρου σε θαλάμους αποσυμπίεσης. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί! Προκαλούσαν τραύματα στους φυλακισμένους και σκόποιμα τα μόλυναν για να δουν τις συνέπειες. Του μόλυναν ακόμα και με το βάκιλλο της φυματίωσης. Προέβησαν μέχρι και σε πειράματα ευγονικής και σε τεχνητές γονιμοποιήσεις μεταξύ διδύμων ή ανθρώπων με νανισμό.

3)image

Το 1920 ο John Watson στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του John Hopkin αποφάσισε να διεξάγει ένα «συναισθηματικό πείραμα» σε ένα βρέφος 9 μηνών. Το πανεπιστήμιο με αυτό το πείραμα προσπαθούσε να επιβεβαιώσει τη θεωρία ότι όλοι γεννιόμαστε άγραφοι πίνακες και διαμορφωνόμαστε από τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε. Αρχικά, έφεραν το παιδί σε επαφή με ένα μικρό μαλλιαρό ποντίκι. Το μωρό αδιαφόρησε και δεν έδειξε κανέναν φόβο απέναντι στο ζωάκι. Έπειτα το ξαναέφεραν σε επαφή με το ποντίκι, αυτή τη φορά όμως η επαφή συνοδευόταν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Ξανά και ξανά το μωρό ερχόταν σε επαφή με το ποντίκι και τους δυνατούς ήχους μέχρι που άρχισε να τρομοκρατείται κάθε φορά που έβλεπε οποιοδήποτε μικρό ζώο με γούνα, ανεξάρτητα από το αν υπήρχε θόρυβος ή όχι. Η ταυτότητα του μικρού που έγινε αντικείμενο αυτής της αχαρακτήριστης έρευνας αποκαλύφθηκε μόλις το 2010. Ονομαζόταν Douglas Merritte. Φαίνεται ότι εμφάνισε σημάδια διαταραχής στη συμπεριφορά, δεν έμαθε ποτέ να μιλά ή να περπατά, ενώ πέθανε σε ηλικία 6 ετών από μηνιγγίτιδα.

4)image

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο τραυλισμός έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να είναι κληρονομικό, να εμφανισθεί μετά από εγλεφαλικό ή κάποια παιδιά τραυλίζουν όταν ξεκινούν να μιλάνε, όμως στην πορεία το ξεπερνούν. Το 1939 η Mary Tudor, μια φοιτήτρια λογοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Iowa και ο επιβλέπων καθηγητής της, βάλθηκαν να αποδείξουν ότι ο τραυλισμός μπορεί να προκληθεί και ύστερα από ένα συναισθηματικό τραύμα, όπως η αρνητική ενίσχυση που δέχεται ένα παιδί όταν το κατακρίνεις συνεχώς. Για το σκοπό αυτό διάλεξαν 22 ορφανά παιδιά (τα μισά τραύλιζαν, τα άλλα μισά όχι) που για τους επόμενους 4 μήνες θα αποτελούσαν το αντικείμενο της μελέτης τους. Κατά τη διάρκεια της χώρισαν τα παιδιά σε 4 groups:

 • Μισά από αυτά που τραύλιζαν δέχονταν αρνητικό feedback κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης λογοθεραπείας.
 • Τα άλλα μισά θετικό.
 • Στα μισά από τα παιδιά που δεν τραύλιζαν, τους έλεγαν ότι αρχίζουν να τραυλίζουν και τα κατέκριναν για αυτό.
 • Το άλλο μισό το επιδοκίμαζαν που δεν τραύλιζε.

Το αποτέλεσμα; Η τρίτη ομάδα των παιδιών δεν εμφάνισε ποτέ τραύλισμα, αλλά παρουσίασε σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης από εκείνο το σημείο κι έπειτα… Η έρευνα αυτή έμεινε στην ιστορία ως Monster Study.

Advertisements

8 thoughts on “ΦΡΙΚΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

 1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Εξαιρετική έρευνα έκανες ακόμα μια φορά Παναγιώτα μου! 😉
  Δυστυχώς άτομα σκουλήκια ή σκατόψυχοι, όπως τους αποκαλεί ένας φίλος μου, υπάρχουν πολλοί και στην εποχή μας και πολλοί απ’ αυτούς «δουλεύουν» για μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπου κατασκευάζουν ένα μικρόβιο πχ της γρίπης, το δοκιμάζουν πρώτα στα ζωάκια (άλλο σκάνδαλο!) και το «ρίχνουν» σε κάποια υποανάπτυκτη χώρα να «αναπτυχθεί» δλδ να πεθάνουν αρκετοί 😦 και στη συνέχεια «φέρνουν» την ασθένεια στην Ευρώπη και αυτό για να πουλήσουν τα εμβόλια τους, αυτό συνέβηκε πριν λίγα χρόνια με την γρίπη των χοίρων-των πουλερικών κλπ κλπ (!), όπου το κράτος αγόρασε και εμβολίασε κάτω απ΄το φόβο χιλιάδες κόσμο… τ’ αποτελέσματα αυτών των εμβολίων, όπως και άλλων «δοκιμών» δεν θα τα μάθουμε ποτέ… Κάθε χρόνο δοκιμάζουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, με κάποια θανατηφόρα γρίπη ή αρρώστια αλλά ο «κόσμος» άρχισε πια να ξυπνά και ν’ αμφιβάλλει! 😉
  Ο δαίμονας- διάβολος-σατανάς, δεν είναι κάπου στην κόλαση… δυστυχώς φωλιάζει σε πολλές ψυχές που χειρίζονται ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, γι αυτό ας είμαστε προσεχτικοί!

  ΑΦιλάκια πολλά και πάντα καρδιάς! 🙂

  Αρέσει σε 3 άτομα

  • Ο/Η cocooning cat λέει:

   Ακριβώς Στεφανία! Οι φαρμακοβιομηχανίες ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το να βελτιώνουν τη ζωή μας! Ζωάκια υποφέρουν όπως αναφέρεις κι εσύ και άνθρωποι παραμένουν αβοήθητοι ή απλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γίνονται πειραματόζωο. Όσο κι αν θες να δείξεις εμπιστοσύνη, σε κάποια πράγματα στηλιτεύω την ιατρική κοινότητα γιατί ένα μέρος αυτής έχει γίνει κομμάτι αυτού του φαύλου συστήματος.
   Δυστυχώς, η ανθρώπινη φύση έχει μια πολύ σκοτεινή και άπληστη πλευρά που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπερτερεί.

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ο/Η fantra13 λέει:

  Και πόσα ακόμη τέτοια πειράματα έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη (βλέπε «Πείραμα του Μίλιγκραμ» ή «Πείραμα Φυλάκισης του Στάνφορντ»). Το κακό ξεκινάει από τη στιγμή που θεωρούμε πως κάτι (π.χ. η επιστήμη) υφίσταται για να προσφέρει μόνο καλό. Από ‘κει ξεκινούν οι μεγάλες παρεξηγήσεις κι αυθαιρεσίες κι επιτρέπονται ή δεν γίνονται καν αντιληπτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή πολλών ζώων.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η cocooning cat λέει:

   Κρύβονταν και κρύβονται πίσω από τη μάσκα του «επιστήμονα» και γίνονται τέρατα. Σήμερα, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αφού έχουν αρχίσει να υπάρχουν νόμοι περί ηθικής (όσο αντιφατικό κι αν φαντάζει) και σε κάποιες περιπτώσεις ασκούνται και τιμωρίες. Αλλά, αυτά μόνο στο προσκήνιο. Γιατί, στο παρασκήνιο ποιος ξέρεις τι λαμβάνει χώρα και δε θα το μάθουμε ποτέ…
   Δυστυχώς, αυτό που ξεχνάμε είναι ότι οι επιστήμονες πολλές φορές αποφασίζουν να εφαρμόσουν το «επιστήμη για την επιστήμη» ή «επιστήμη για το κέρδος» και όχι το προφανές «επιστήμη για τον άνθρωπο»!

   Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ο/Η eleniplus λέει:

  Τρελαίνομαι κάθε φορά που διαβάζω τέτοια πειράματα! Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο σκληρό και ακραίο ον μπορεί να γίνει ο άνθρωπος. Όσο για τα πράγματα που συμβαίνουν στα παρασκήνια ή μέσα σε σφραγισμένα εργαστήρια, δεν θέλω ουτε στους εφιάλτες μου να τα βλέπω.
  Τα φιλιά μου
  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com
  (Μα δεν είχα γραφτεί τόσο καιρό στο blog σου; Πάτησα το κουμπί κατά λάθος και νόμιζα πως θα μου βγάλει ότι ήδη σε ακολουθώ… μυαλό πιλάφι!)

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

  Γιατι, σε φυλακές τύπου Γκουαντάναμο κ άλλες τι πιστεύουμε οτι γίνεται…
  (εγω σκέφτομαι πάλι πως να ένιωθαν ο πιλότος κατάρριψης η ο εφευρέτης της ατομικής βόμβας…)😔😔
  Φαντάζομαι επιςης πως όλοι έχετε δει τούτη την εξαιρετική ταινια:

  https://m.youtube.com/watch?v=r4iTjavIkbk

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Ο/Η katinaki λέει:

  Έλεος. Από τα πιο σιχαμένα που έχω διαβάσει (πειράματα όχι πόστ για να μην παρεξηγηθώ).
  Το ποσο μακριά θα πάει η βαλίτσα έγκειται στην ηθική του επιστήμονα. Υπάρχει σε κάθε χώρα συγκεκριμένος κώδικας ηθικής δεοντολογίας για κάθε είδους έρευνα. Στο μεταπτυχιακό που έκανα ήμουν υποχρεωμένη να διαβάσω της χώρας που βρίσκομαι και να αναφέρω το κατά πόσο συμμορφώνεται η μελέτη μου με αυτόν. Βέβαια off the record και σε κάτι κρυφά και σκοτεινά σημεία στον κόσμο ποιος ξέρει τι γίνεται. Ο Θεός να μας φυλάει.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η cocooning cat λέει:

   Πραγματικά, δυστυχώς, ο ηθικός κώδικας κάποιες φορές δεν έχει καμία αξία στην επιστήμη. Ειδικά παλαιότερα. Σήμερα θεωρητικά υπάρχουν κάποιοι κανόνες δεοντολογίας, αλλά και πάλι… Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι στο όνομα της επιστήμης, έχουν διαπραχθεί τα χειρότερα εγκλήματα κατά της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s