ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ: ΟΤΑΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΓΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Synesthesia

Η συναισθησία δεν είναι ένα ευρέως γνωστό φαινόμενο καθώς είναι σπάνιο και απαντάται μόνο στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πριν αναφερούμε τι είναι ακριβώς, ας πούμε τι δεν είναι! Η συναισθησία, λοιπόν, δεν είναι κάποια διατραχή ή αναπηρία, αλλά το ακριβώς αντίθετο, είναι μια «extra» ικανότητα. Πρόκειται για ένα νευρολογικό φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί ακόμα πλήρως. Με απλά λόγια, κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας, οι 5 αισθήσεις αρχίζουν να δημιουργούνται και να αποθηκεύονται σε διαφορετικές περιοχές αυτού. Οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ αυτών των κέντρων διαχωρίζονται στους πρώτους μήνες της ζωής μας. Στους συναισθητικούς αυτό δε συμβαίνει κι έτσι τα «μονοπάτια» των νευρικών αισθήσεων διαπλέκονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν κυριολεκτικά να ακούσουν ένα χρώμα, να δουν ένα ήχο ή να γευτούν ένα άγγιγμα. Σουρεάλ; Κι όμως! Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πάνω από 19 τύπους συναισθησίας. Πάμε να δούμε τους πιο ενδιαφέροντες:

• Αυτή που μπερδεύονται λέξεις με γεύσεις.

Οι άνθρωποι με αυτού του τύπου τη συναισθησία αντιμετωπίζουν μια κοινή συζήτηση σαν ένα χείμαρρο από γεύσεις στη γλώσσα τους. Ένας συναισθητικός αναφέρει ότι, για παράδειγμα, για αυτόν η λέξη «φυλακή» έχει τη γεύση ενός κρύου μπέικον. Αυτό συμβαίνει και με τα χρώματα σε άλλον τύπο. Δηλαδή, το κόκκινο μπορεί να έχει γλυκιά γεύση, το κίτρινο ξινή κτλ. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι μπορούν στ’ αλήθεια να γευτούν το ουράνιο τόξο βλέποντας τα χρώματά του.

image

• Αυτή που προσωποποιεί.

Στο συγκεκριμένο τύπο, σε κάποιες ομάδες λέξεων όπως οι μέρες της εβδομάδας, οι μήνες ή τα γράμματα της αλφαβήτου έχουν η καθεμία από αυτές τη δική τους «προσωπικότητα». Έτσι, η Δευτέρα μπορεί στο μυαλό τους να είναι ένας άγριος και καταθλιπτικός νεαρός που φορά κόκκινο πουκάμισο, ενώ η Τρίτη μια εξωστρεφής και πολυλογού γυναίκα.

image

• Αυτή που συσχετίζει χρώματα με ήχους.

Εδώ ακούν μια μελωδία και τους έρχονται χρώματα στο νου ή το αντίστροφο. Ο Kandinsky ζωγράφιζε πίνακες ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Οι μελωδίες που άκουγε μεταμορφώνονταν στο μυαλό του σε χρώματα και σχήματα.

image

• Αυτή που συσχετίζει αριθμούς ή γράμματα με χρώματα.

Ο πιο κοινός τύπος. Ουσιαστικά, εδώ, κάθε γράμμα ή αριθμός έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα. Έτσι, το Α μπορεί να είναι κόκκινο και το 1 πράσινο. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιοι συναισθητικοί μπορούν εύκολα να θυμούνται τα πολλά ψηφία των άρρητων αριθμών όπως τον αριθμό π, αφού οι διαφορετικοί αριθμοί αντιστοιχούν σε διαφορετικό χρώμα γεγονός που βοηθά περισσότερο το να μείνουν στη μνήμη.

Συναισθησία

• Αυτή που καθρεφτίζει αισθήσεις.

Σπάνια περίπτωση όπου ο συναισθητικός νιώθει το αισθητικό ερέθισμα που δέχεται ένας άλλος όπως η αφή. Αν, ας πούμε, κάθονται απέναντι ένας συναισθητικός κι ένας «κανονικός» άνθρωπος και ο δεύτερος ακουμπήσει το πηγούνι του, τότε ο συναισθητικός αμέσως θα αισθανθεί ένα άγγιγμα στο πηγούνι επίσης.

image

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι συσχετίσεις δεν είναι καθόλου μεταφορικές. Για αυτούς πραγματικά τα χρώματα έχουν γεύση, οι οσμές ηχούν κτλ. Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της συναισθησίας είναι ότι συνεχίζει ακόμα κι όταν το άτομο χάνει την ικανότητα μιας αίσθησης. Για παράδειγμα, ένα άτομο που μπορεί να δει τους ήχους εξακολουθεί να το κάνει ακόμα κι αν τυφλωθεί κάποια στιγμή στη ζωή του.

Διάσημοι καλλιτέχνες με συναισθησία ήταν ο Kandinsky, ο Nabokov, ο Messiaen και απαντάται στην ποιήση των Rimbaud και Baudelaire. Είναι εμφανές για παράδειγμα στο ποίημα του Ρεμπώ «Φωνήεντα».

Α μαύρο, Ε άσπρο, Ι κόκκινο, Ο μπλαβό, Υ σμαράγδι
θα ειπώ πως ήρθατε κρυφά στον κόσμο μια φορά.
Α μαύρος χνουδωτός κορσές σ΄ έντομα αστραφτερά
που σ’ ανυπόφορες βρωμιές γυροβολούνε ομάδι,

ισκιεροί κόρφοι. Ε βαποριών, σκηνών ασπράδα τόση,
ρήγας λευκός, παγωτατζή δόρυ, ρίγη ανθών.
Ιώτα πορφύρες, αιμόφτυσμα, γέλιο ωραίων χειλιών
σ’ ώρα θυμού ή μάνητας που έχουμε μετανιώσει.

Υ, κύκλος, θεϊκοί παλμοί σε θάλασσα αγριεμένη,
αγρών σιγή με ζωντανά, ειρήνη τυπωμένη
αλχημικά, σε μέτωπα μεγάλα και σοφά.

Ο, σάλπιγγα που ξαπολνά στριγγές δαιμονισμένες,
Κόσμων κι Αγγέλων σιωπές μακροταξιδεμένες.
Ω μέγα, από τα μάτια Του ακτίνα βιολετιά.

 

Και για το τέλος ένα όμορφο βίντεο που απεικονίζει με καλλιτεχνικό τρόπο πώς είναι η ζωή για έναν συναισθητικό. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τελείως διαφορετική αντίληψη της καθημερινότητας!

24 σκέψεις σχετικά με το “ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ: ΟΤΑΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΓΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

  1. Ο/Η zizeloni λέει:

    Αχ οταν ειχα ανακαλύψει το φαινόμενο κατα τη διάρκεια του μεταπτυχιακου (στη Γνωσιακή επιστήμη) έκανα όλες τις εργασίες μου πάνω σε αυτό! 🙂 Διάβασε το The Frog Who Croaked Blue αν ενδιαφέρεσαι παραπάνω!

    Αρέσει σε 3 άτομα

  2. Ο/Η astylishchoice λέει:

    Ντρέπομαι να ομολογήσω οτι δεν είχα ξανακούσει για αυτή την υπέροχη «ιδιαιτερότητα» που μπορεί να εχει ενας συνανθρώπος μας,ενδεχομένως και ενας δικός μας που μπορεί να μην το λέει για να μην θεωρηθεί τρελός (στην καλύτερη )!
    Γιαυτο αγαπώ το blogging…μπράβο γάτα, μπράβο και σε ολες όσες έχετε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θεμα !

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Δεν είναι ντροπή να μην το ξέρεις! Ούτε εγώ είχα ιδέα μέχρι πρόσφατα. Αλλά όταν έμαθα περισσότερα για αυτό καταγοητεύθηκα με το πόσο όμορφοι και διαφορετικοί άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω. Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο, μπορείς να δεις κι αυτό το βιντεάκι που πραγματικά δίνει χρήσιμες πληροφορίες με πολύ παραστατικό τρόπο!

      Μου αρέσει!

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρον θέμα κατά την άποψή μου και εν πολλοίς άγνωστο. Όπως γράφω και στο κείμενο ακόμα και οι επιστήμονες δεν το έχουν αποσαφηνίσει πλήρως. Θα ήθελα πολύ να ακούσω ή να διαβάσω τις εμπειρίες ενός Έλληνα συναισθητικού. Δεν βρήκα τίποτα σχετικό με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο.

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η MichaelK λέει:

        Ούτε εγώ έχω συναντήσει ποτέ κάποιον συναισθητικό. Φαντάζομαι πως θα είναι όπως εγώ πχ ασυναισθητα απέδιδα φύλο στους αριθμούς, δηλ. μια εντύπωση που προκύπτει αυθόρμητα αλλά πολύ πιο εντονη και πλούσια.

        Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Έχει τόσους πολλούς τύπους, που δεν ξέρω ποιος είναι το πιο γοητευτικός από όλους! Πάντως, οι περισσότεροι συναισθητικοί άργησαν να συνειδητοποιήσουν αυτή τους την «ικανότητα» καθώς ειδικά όταν ήταν μικροί δεν καταλάβαιναν τί το διαφορετικό έχουν ή φοβούνταν να την ομολογήσουν. Όπως και να ‘χει είναι μια πανέμορφη παραλλαγή και δεν είναι τυχαίο που πολλοί καλλιτέχνες ήταν/είναι συναισθητικοί.

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Πριν δυο χρόνια, διαβάζοντας ένα σχετικό άρθρο, όπως και το δικό σου, Παναγιώτα μου, συνειδητοποιήσα πως… «μπορεί έτσι να εξηγείται!!» που κάποια γράμματα και αριθμοί έχουν χρώματα απευθείας για μένα… Μέχρι τότε και ρωτώντας από δω και από εκεί και παίρνοντας αρνητικές απαντήσεις για το αν άλλοι βλέπουν πάντα το 1…πράσινο, το 2 κόκκινο κλπ όπως εγώ, νόμιζα ότι ήταν θέμα φωτογραφικής μνήμης από τα παιδικά μου χρόνια, όταν μας δίδασκαν με καρτέλες τα γράμματα και τα χρώματα. (μπορεί βέβαια και να ισχύσει τούτο το δεύτερο στην περίπτωση μου και να νομίζω ότι είμαι συναισθητική, τώρα πια αυτή η αίσθηση έχει ξεθωριάσει, πριν χρόνια όμως ήταν απόλυτα έντονη…) Όπως και να έχει και μέχρι και σήμερα μπορώ να σου πω ότι όταν ακούω 1, το βλέπω πράσινο, το 2 κοκκινο, το 3 κιτρινοπορτοκαλί, το τέσσερα σίγουρα τυρκουαζ, το πέντε μπλε σκούρο και το έξι πάλι κόκκινο, το επτά κίτρινο με επιφύλαξη αλλά το 8 είναι ΣΙΓΟΥΡΑ φούξια…Επίσης το όνομα μου – Κατερίνα το έβλεπα πάντα κόκκινο, της μητέρας μου πάντα λευκό και του συντρόφου μου -που δεν είναι και πολύ κοινό- πάντα πράσινο. Τώρα τι να πω… 🙂

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Αυτά που περιγράφεις μοιάζουν κάπως με τον πιο κοινό τύπο συναισθησίας. Επίσης, σχετικά με αυτό που αναφέρεις, ότι δηλαδή παλαιότερα το φαινόμενο ήταν πιο έντονο (αν κατάλαβα καλά) διάβασα ότι κάποιοι συναισθητικοί μετά από κάποια ηλικία (κυρίως μετά την εφηβεία) χάνουν την «ικανότητα» που είχαν ή αυτή μειώνεται. Τώρα τι να πω, μπορεί να είναι και τυχαίο. Πάντως συναισθητική είσαι σίγουρα αν όταν διάβαζες ένα κείμενο έβλεπες όντως π.χ. το Α με ένα συγκεκριμένο χρώμα και αυτό στο χαρτί να ήταν μαύρο. Όπως το παράδειγμα που έχω βάλει στο post με το πώς διαβάζει ένας μη συναισθητικός άνθρωπος το COCOONING CAT και πώς ένας συναισθητικός. Να το βλέπεις δηλαδή χρωματιστό ενώ δεν είναι, όχι μόνο να το σκέφτεσαι θεωρητικά.
      Αλλά, προφανώς, δεν είμαι ειδικός, οπότε δεν ξέρω! 😳

      Μου αρέσει!

  4. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Α! Επίσης: Η Δευτέρα είναι άσπρη (καλέ, ψυχολογικό μάλλον είναι, χιχι!) η Τρίτη κίτρινη, η Τετάρτη κάτι ανάμεσα σε πορτοκαλοκαφέ, η Πέμπτη το ίδιο χρώμα που σου είπα πριν για το 8 (σαν ροζ – φούξια) και για την Παρασκευή δεν ξέρω…Το Σάββατο είναι σίγουρα πράσινο και η Κυριακή μάλλον πορτοκαλί, ουφ παλιά ήξερα σίγουρα…Πάντως όταν τις σκέφτομαι αυτές τις έννοιες, τις σκέφτομαι με χρώματα…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Πόσα πράγματα έχουμε ακόμα να μάθουμε, είναι απίστευτο! 😛
    Και χαίρομαι που έχω μια φίλη (την Κατερίνα) που ανήκει σ’ αυτό το πολύ ειδικό ποσοστό των συναισθητικών! 😉
    Ψάχνοντας, όπως έχω «μανία» (!) διάβασα πως οι πρόγονοι μας και εδώ ήταν προχωρημένοι!

    Η συναισθησία ως «ιδανική αντίληψη» και ο Πυθαγόρας, κάτι είχε «μυριστεί»!
    «Ξέρατε ότι η ενασχόληση των αρχαίων Ελλήνων με την χροιά της μουσικής αποτέλεσε πιθανότατα, την πρώτη μελέτη συναισθησίας; Η ακουστική συναισθησία, δηλαδή το ενδιαφέρον για την σύνδεση των ήχων με χρώματα ξεκινάει από την ελληνική αρχαιότητα, όταν οι φιλόσοφοι εξερευνούσαν το χρώμα της μουσικής, την λεγόμενη “χροιά”, την οποία θεωρούσαν ως μια φυσική ποιότητα η οποία μπορούσε να προσδιοριστεί ποσοτικά. Ο Πυθαγόρας μάλιστα, είχε αναφερθεί σε μία πιθανή ενιαία υπάρξη των αισθήσεων. Κάτι ήξερε, λοιπόν».

    Ευχαριστούμε Παναγιώτα για μια ακόμη φορά για τα «περίεργα» της ανθρώπινης φύσης!

    ΑΦιλάκια και καλό χρωματιστό τριήμερο να έχουμε όλοι! 🙂

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Οι Πυθαγόρειοι γενικά ήταν πολύ μπροστά! Αυτοί εισήγαγαν τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής στην ψυχική υγεία, την αξία της εγκράτειας στη διατροφή και πολλά άλλα. Αγάπησαν την ανθρώπινη ύπαρξη και την προσέγγισαν με μια πιο «ανοιχτή» ματιά, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση το ότι είχαν παρατηρήσει και το φαινόμενο της συναισθησίας, αν και ομολογουμένως δεν το γνώριζα.

      Έστω και καθυστερημένα πολλά φιλάκια Στεφανία μου κι ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την ενδιαφέρουσα νέα πληροφορία που παρέθεσες! ❤️

      Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ο/Η fantra13 λέει:

    Τι υπέροχο άρθρο και τι πρωτότυπο θέμα ν’ ασχοληθείς 🙂 Μοναδικό ταλέντο αυτό της συναισθησίας για όποιον το έχει. Ζηλεύω τον διαφορετικό τρόπο που βλέπει κανείς τον κόσμο μας και το πόσο διαφορετικά μπορεί να τον περιγράψει και να τον βιώσει!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε