ΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ;

Τα βιβλία μου κι εγώ πάμε διακοπές!

Η προετοιμασία για τις καλοκαιρινές διακοπές συνοδευόταν πάντα στο σπίτι μας από ένα μικρό πανζουρλισμό. Γιατί, μπορεί στην οικογένεια να είμαστε μόνο τέσσερα άτομα, αλλά ετοιμάζαμε βαλίτσα για δεκατέσσερα λες και για 3 εβδομάδες θέρους στο χωριό έπρεπε να πάρουμε μαζί και όλο μας το βιός. Είχαμε ζήσει επικές στιγμές, όπως αυτό το κλασικό που βλέπουμε στις ταινίες, όπου κάποιος κάθεται πάνω στη βαλίτσα για να κλείσει, ναι, για τόσο σουρεάλ στιγμές μιλάμε! Το καλύτερό μου, σε όλο αυτό το χαμό -που μεταξύ μας βαριόμουν απίστευτα και με μελαγχολούσε γιατί ήταν σαν να ξεσπιτωνόμουν- ήταν όταν η μανούλα μού μου έλεγε: «Παναγιώτα, διάλεξε τι βιβλία θα πάρεις μαζί σου.» Οπότε, κι εγώ, εννοείται, ήθελα να πάρω όλη τη βιβλιοθήκη κι έδινα επικές μάχες για να χώσω άλλο ένα βιβλίο στα μπαγκάζια μας. Βέβαια, όλη η χαρά αμαυρωνόταν από το ότι η μαμά πάντα έχωνε ύπουλα μαζί με τα λογοτεχνικά μου και το βιβλίο, που πιστεύω όλα τα παιδιά δημοτικού στη θέα του κλαίνε: το «Χαρούμενες Διακοπές». Αυτό που λέτε, ήταν ένα βιβλίο με ασκήσεις μαθηματικών, ερωτήσεις γλώσσας, ιστορίας κτλ που σκοπό είχαν να κρατάς μια επαφή με όσα διδάχθηκες την προήγουμε σχολική χρονιά. Μαύρες κι άραχνες οι διακοπές μου μαζί του, τόσο άχτι το είχα που όταν τελείωσα την 6η δημοτικού και συνεπώς η σειρά δεν είχε άλλα βιβλία -υπήρχε ένα τόμος για κάθε τάξη του δημοτικού- πέρασα μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο και καθόμουν κοιτάζωντας χαιρέκακα τις μαμάδες να το αγοράζουν για τα βλαστάρια τους. Βέβαια, σήμερα ευχαριστώ τη μανουλίτσα μου και τον πατερούλη μου για αυτή τους την εμμονή να είμεθα οι αδελφή μου κι εγώ καλές μαθήτριες και υπόσχομαι ότι και τα τέκνα μου τοιουτοτρόπως θα τα βασανίσω με την αντίστοιχη σειρά που θα υπάρχει τότε.imageΤέλος πάντων, όλη αυτή την εισαγωγή την έκανα αφενός γιατί είμαι πολυλογού και αφετέρου για να σας πω ότι και φέτος για συνεχή 16η χρονιά -τόσα χρόνια ξέρω να διαβάζω δηλαδή- έβαλα στη βαλίτσα μου τα βιβλία που επέλεξα για φέτος. Συνήθως για τις καλοκαιρινές διακοπές διαλέγω κάτι άκυρα αναγνώσματα με την έννοια ότι δεν είναι πολυδιαφημισμένα ή bestsellers, απλά μου κίνησαν την περιέργεια ψάχνοντας ώρες ατελείωτες στους πάγκους των βιβλιοπωλείων. Φέτος, είπα να κάνω την ανατροπή κι επέλεξα τα πιο hot βιβλία. Να δούμε αν θα το μετανιώσω. Έτσι παρέα στις φετινές καλοκαιρινές διακοπές θα μου κάνουν τα εξής:

[Κάντε κλίκ πάνω στους τίτλους των βιβλίων για να διαβάσετε τις περιλήψεις τους]

1) Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Game of thrones». Δεν έχω δει κανένα επεισόδιο της σειράς, δεν έχω ιδέα τι παίζει. Μετά από απίστευτο peer pressure είπα να το τολμήσω. Να δω τέλος πάντων αν μου αρέσει ή αν θα το απορρίψω για πάντα.

2) Μετά θα πεταχθώ μια βόλτα μέχρι τη Νάπολη για να διαβάσω το πασίγνωστο πια βιβλίο της Φερράντε «Η υπέροχη φίλη μου». Νομίζω τα λόγια είναι περιττά, έχει πολυδιαφημιστεί.

3) Παραμένω στη Μεσόγειο και επιλέγω προορισμό τη Βαρκελώνη και το «Confiteor» Για το βιβλίο αυτό έχω διαβάσει διθυραμβικές κριτικές, οπότε έχω θέσει πολύ υψηλά τον πήχυ. Από ό,τι έχω καταλάβει δεν πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ ανάγνωσμα.

4) Πετάω νεορά μέχρι τη Γαλλία, για να διαβάσω τη φανταστική, όπως φαίνεται, ιστορία του «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων». Αυτό το βιβλίο ήθελα να το διαβάσω πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά τελευταία στιγμή το έβαλα πίσω στο ράφι κι επέλεξα το «Armadale» του Wilkie Collins. Δεν το μετάνιωσα καθόλου, αλλά φέτος ήρθε η σειρά του μιας και γι’αυτό έχω ακούσει και διαβάσει τα καλύτερα.

5) Το ταξίδι μου συνεχίζει προς μακρινές δυστοπίες. Μπορείτε να μαντέψετε σε ποιο βιβλίο αναφέρομαι; Μιλάω για το «Σταθμός Έντεκα» , ένα βιβλίο που έμαθα πρώτη φορά από την Ελένη που γράφει στο Over the Place. Μετά, κάνοντας ένα τυχαίο quiz στο ίντερνετ με τα βιβλία που πρέπει να διαβάσω σύμφωνα με κάποιες ερωτήσεις προσωπικότητας που απάντησα, το είχε μέσα στη λίστα με τα αποτελέσματα προς έκπληξιν μου. Οπότε, με συνοπτικές διαδικασίες μπήκε στη λίστα.

6) Λατρεύω τη μαθηματική λογοτεχνία και τον Τεύκρο Μιχαηλίδη. Ένα πολύ καλό του βιβλίο είναι τα «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού». Φέτος, έβγαλε νέο βιβλίο, το «Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι» που παντρεύει το αστυνομικό μυθιστόρημα με τα μαθηματικά και την ιστορία. Ακούγεται δελεαστικό! Ίσως ξεκινήσω από αυτό.

7) Λίγο πριν το τέλος επέλεξα το «Η μυστική ιστορία» της Ταρτ που μάλιστα είχε προτείνει και η Αγιάτη από το Don’t Ever Read me στο post  17 Bloggers προτείνουν βιβλία για το καλοκαίρι. Όσοι το έχουν διαβάσει, έχουν κατενθουσιαστεί, οπότε το ίδιο περιμένω κι εγώ.

8) Και για το τέλος θα κλείσω με ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα το «Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ» Ήταν δώρο και φυσικά δε θα μπορούσα να το αφήσω έξω από τη λίστα του καλοκαιριού.

Τα βιβλία των διακοπών

Τα βιβλία των διακοπών

Αυτά, λοιπόν, είναι τα βιβλία που επέλεξα να διαβάσω στο χρονικό διάστημα 28/7 – 28/9 περίπου, όπου και θα ξανανοίξουν οι σχολές, οπότε ο χρόνος μου θα είναι πιο περιορισμένος. Τώρα πάω λοιπόν να διαλέξω ποια από αυτα θα βάλω στη βαλίτσα, που λέγαμε, μιας και για τις επόμενες 3 εβδομάδες η Cocooning Cat θα παραθερίζει σε ένα πανέμορφο θαλάσσιο μέρος κάπου στη Λακωνία. Γι’ αυτό το λόγο μην ανησυχήσετε που δεν θα υπάρχει νέα ανάρτηση αυτό το διάστημα στο blog. Είναι που αυτές τις 20 μέρες, το ίντερνετ θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα έχω στο μυαλό μου. Ωστόσο, η επικοινωνία μας δε θα χαθεί εντελώς! Θα ενημερώνω τις σελίδες στο Facebook και το Instagram. Βασικά, θα ανεβάζω φωτογραφίες από το παραδεισένιο μέρος που θα βρίσκομαι για να ζηλεύετε, γιατί τέτοια είμαι! 😛 Οπότε, αν θέλετε πατήστε Like 👍 και Follow ➕ αντίστοιχα να τα λέμε εκεί.

Κάπου εδώ θα παραθερίζω

Κάπου εδώ θα παραθερίζω

Εύχομαι να έχετε όλοι ένα πανέμορφο καλοκαίρι γεμάτο χρώματα, αλμύρα, θάλασσα, χαλαρές στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάτε ή και μόνοι σας -γιατί όχι;- και κοιτάξτε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας! Αδειάστε το μυαλό σας από καθετί σας βάραινε όλο αυτό το διάστημα κι αφήστε τις έγνοιες για λίγο στην άκρη. Εμείς θα τα ξαναπούμε τέλη Αυγούστου με πολλές νέες αναρτήσεις, αλλά και εκπλήξεις. Για αυτό μείνετε συντονισμένοι!

Εδώ θα διαβάζω τα βιβλία μου μέχρι να δύσει ο ήλιος

Εδώ θα διαβάζω τα βιβλία μου μέχρι να δύσει ο ήλιος

26 σκέψεις σχετικά με το “ΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ;

  1. Ο/Η overtheplace λέει:

    Πωωω πολύ καλές επιλογές ολες! Τα πιο πολυσυζητημένα πήρες, θα περάσεις τέλεια! 😉 Το Σταθμός Έντεκα είναι απίστευτο, η Μυστική Ιστορία δεν με τρέλανε… περιμενω γνώμη για τα υπόλοιπα! Καλό καλοκαίρι αγάπη μου!

    Αρέσει σε 2 άτομα

  2. Ο/Η maraki2311 λέει:

    Ενδιαφέρουσες επιλογές όλες αν και δεν έχω διαβάσει κανένα από αυτά 😉 Το «Χαρούμενες Διακοπές» με συνόδευε και εμένα. Μου άρεσε αλήθεια είναι εκτός από τις ασκήσεις μαθηματικών. Ότι θες να σ πω μόνο με μαθηματικά μη με βάζεις στο ίδιο θρανίο! Έχουμε χωρίσει! :p Ωραίες τοποθεσίες. Καλά να περάσεις, να ξεκουραστείς και να διαβάσεις!!!

    Αρέσει σε 2 άτομα

  3. Ο/Η metaphrasi λέει:

    Kαλά τέλεια βιβλία, όλα ένα κι ένα!!! Είμαι σίγουρη ότι θα κολλήσεις και δε θα κάνεις ούτε ένα μπάνιο χαχαχα!!! Μυστική Ιστορία βαρετό δε μου αρέσει καθόλου η συγγραφέας αυτή τελικά! Αλλά όλα τα άλλα θέλω να τα πάρω κι εγώ (όσα δεν έχω διαβάσει) και η Υπόθεση Χάρυ Κέμπερτ μου άρεσε πολύ!

    Εγώ είχα μανία με τις Καλοκαιρινές Διακοπές και μάλιστα έκανα και της επόμενης χρονιάς (πόσο σπασικλάκι θεούλη μου!)
    Να περάσεις τέλεια και θα τα λέμε από Ίνστα!!!!

    Αρέσει σε 3 άτομα

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Φωτεινή αυτό με τις χαρούμενες διακοπές με τρόμαξε λίγο. Μόνο εγώ το έβλεπα σαν αγγαρεία μετά από μια χρονιά διαβάσματος; 😳
      Αχ! Κι εσένα δε σου άρεσε η Μυστική Ιστορία; Νόμιζα ότι θα είναι αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο. Τέλος πάντων, θα δείξει!
      Εννοείται θα τα λέμε μέσω insta! 😃

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η metaphrasi λέει:

        Xαχα όχι εμένα μου άρεσαν και δε με πίεζαν οι γονείς μου να τα πάρω, τα έβλεπα σαν προκλήσεις, πώς κάνουμε ένα σταυρόλεξο πχ. Και επειδή τα κανονικά βιβλία τα τέλειωνα σε μία μέρα, αυτά χαιρόμουν που κρατούσαν παραπάνω! περνούσα πολλά βαρετά απογεύματα στις διακοπές όπως καταλαβαίνετε 🙂

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε