ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ…

Ταξίδια

Δεν έκανα ταξίδια μακρινά, ταξίδεψε η καρδιά μου κι αυτό (δεν) μου φθάνει, για να παραποιήσω κάπως και το γνωστό τραγούδι! Λοιπόν, το ξεκαθαρίζω: είμαι 21 και δεν έχω ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό κι αυτό το θεωρώ μια μορφή «κοινωνικής αναπηρίας» ! Ο πατέρας μου, ευθύνεται μέχρι μια ηλικία γι’ αυτό, καθώς δεν υπήρχε τίποτα πιο γραφικό από το χωριό μας τα Χριστούγεννα, τίποτα πιο αυθεντικό από το χωριό μας το Πάσχα και τίποτα πιο ιδανικό από το χωριό μας το Καλοκαίρι. Οπότε κι εμείς ακολουθούσαμε! Εμένα όμως αυτό με έκαιγε… Τι να κάνω λοιπόν κι εγώ; Ταξίδευα μέσω της Μάγιας Τσόκλη – και της ομολογουμένως εκπληκτικής εκπομπής της- σε τόπους μακρινούς νοερά και φανταζόμουν τη στιγμή που θα κάνω κι εγώ το πρώτο μου «σπάσιμο» των συνόρων! Ξέρω, σας φαίνεται κάπως γελοίο, αλλά έτσι νιώθω μέχρι και σήμερα, κάθως μέχρι τώρα δεν μου έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνω αυτό το πολυπόθητο ταξίδι!

Ωστόσο, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι μέσα στο 2015 η κατάρα αυτή θα σπάσει! Παρακάτω έχω 10 προορισμούς που θέλω να επισκεφτώ! Δεν ξέρω αν οι λόγοι είναι «σωστοί», αλλά εγώ έτσι έχω στήσει το παραμύθι μου και σας το παρουσιάζω:

1) Γαλλία

Λούβρο

Το Παρίσι το έχω άχτι από τη Β’ Λυκείου! Τότε, που ενώ μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω το πρώτο μου ταξίδι στα πλαίσια επιστημονικού προγράμματος με το σχολείο, οι ημερομηνίες της εκδρομής συνέπεφταν με τις εξετάσεις proficiency! Έτσι, το πρώτο μου ταξίδι θα είναι εκεί, για να πάρω το αίμα μου πίσω. Μόνο και μόνο το Λούβρο αποτελεί σημαντικότατη αφορμή! Μαζί με ένα πορτρέτο στη Μονμάρτη. Και ένα γνήσιο γαλλικό προφιτερόλ!

2) Ιταλία

Φλωρεντία

Όταν λέω Ιταλία, δεν έχω τόσο στο μυαλό μου Κολοσσαίο, Fontana di Trevi κλπ. Αν και εννοείται είναι σούπερ δελεαστικά! Αν όμως μου έλεγες ότι μπορώ να επισκεφτώ μόνο ένα πράγμα στη χώρα των Ετρούσκων, αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη θα ήταν η Φλωρεντία! Το γιατί, λίγο-πολύ αυτονόητο. Και αν μπορούσα να επισκεφτώ και κάτι ακόμα, φυσικά, θα επέλεγα τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

3) Ουγγαρία- Τσεχία

Βουδαπεστη  Πράγα

Τις επόμενες χώρες τις έχω μαζί! Ίσως γιατί στο μυαλό μου και οι δύο είναι αδιαίρετα κομμάτια της  καρδιάς της Ευρώπης. Τη Βουδαπέστη την ερωτεύτηκα πολύ μικρή όταν πρωτοάκουσα Τα Κύματα του Δουνάβεως . Από τότε το έχω βάλει σκοπό και να ξέρετε ότι εγώ κάποια Χριστούγεννα θα τα περάσω εκεί! Η Τσεχία από την άλλη και συγκεκριμένα η Πράγα, μου άσκησε γοητεία για την Ιστορία της και τη » Βελούδινη Επανάσταση» της! Επίσης γιατί είναι η χώρα του Κάφκα. Κι ας τον έμαθαν οι Τσέχοι πολύ-πολύ αργότερα, λόγω των συνθηκών.

4) Σκωτία

Σκωτία

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί (ακόμα) από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για μένα όμως η Σκωτία είναι μια ιστορία από μόνη της. Την επιλέγω για πιο dark καταστάσεις. Εδώ το έχω ζήσει το παραμύθι στο μυαλό μου σε υπερθετικό βαθμό : προσγειώνομαι στη χώρα των Κελτών, γνωρίζω Ορεινούς και Πεδινούς, επισκέπτομαι Γλασκώβη και Εδιμβούργο. «Πολεμώ το Βασιλιά Αρθούρο» , ένα πράγμα! Το έχω πιστέψει, μη γελάτε!

5) Καναδάς

Καναδάς

Φεύγω από Ευρώπη, περνάω Ατλαντικό και κατευθύνομαι προς Αμερική μεριά. Τον Καναδά και συγκεκριμένα το Μόντρεαλ, θέλω να το επισκεφτώ καθαρά για συναισθηματικούς λόγους. Εκεί γεννήθηκε και έζησε η μητέρα μου, μέχρι τα 18 της, ούσα παιδί μεταναστών. Έχω συγγενείς εκεί και πραγματικά είναι απαράδεκτο που δεν έχω πάει ως τώρα! Επίσης τόσο maple syrup έχω βάλει πάνω στα pancakes, να μη δω και τα περίφημα maple trees, τα φύλλα των οποίων κοσμούν τη σημαία της χώρας; Ιεροσυλία!

6) Κούβα

Κούβα

Όλοι έχουμε φανταστεί ένα ταξίδι στο νησί της Επανάστασης! Ή σχεδόν όλοι, τέλος πάντων. Θυμάμαι είχα δει ενα ντοκιμαντέρ του Oliver Stone σχετικά με τον Fidel Castro και την ιστορία του νησιού. Μετά είδα και το Scarface με τον Al Pacino να υποδύεται τον ανελέητο, Κουβανό Tony Montana. Ε λοιπόν, εγώ θέλω να δω την αληθινή όψη της Κούβας και να ζήσω έστω και λίγο την κουλτούρα αυτού του λαού.

7) Περού

Περού

Όταν λέω Λατινική Αμερική, για κάποιο λόγο μια χώρα μου έρχεται στο μυαλό : Περού! Ντάξει τι να πρωτοπεί κανείς! Πολυπολιτισμική χώρα, ένα κράμα πολιτισμού των Άνδεων και αυτού των Ισπανών αποίκων. Παγκοσμίως, η χώρα είναι γνωστή ως το κέντρο του πολιτισμού των Ίνκας. Γιατί, δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί, αναπόδραστα, την πόλη του Μάτσου Πίτσου, γνωστή και ως η κρυφή πόλη των Ίνκας. Αποπνέει απίστευτο μυστήριο και την λατρεύω!

8) Ρωσία

Μόσχα

Ρώσικη επανάσταση, Τσάρος, Ανάκτορα, Ντοστογιέβσκη, Μπαλέτα Μπολσόι, Τσαϊκόφσκι, 23 μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, τεράστια ιστορία. Όχι, δεν αραδιάζω λέξεις στη σειρά, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που με κάνουν να θέλω διακαώς να επισκεφτώ αυτή τη χώρα.

9) Ιαπωνία

Ιαπωνία

Χώρα με τεράστιο πολιτισμό! Δεν είμαι ειδική στην ιστορία για να σας το αναλύσω και δεν είναι ο σκόπος μου. Πέρα από το Τόκυο, που νομίζω ότι αν το επισκεφτώ θα αισθάνομαι ότι διακτίνιστηκα σε ένα sci-fi παράλληλο σύμπαν, εγώ θέλω να περπατήσω σε ένα πάρκο γεμάτο ανθισμένες κερασιές και λιμνούλες koi. Οι λάτρεις των anime, manga κτλ θα ξέρετε πολλά παραπάνω απ’ οτι εγώ. Εμένα, όμως οι κερασιές μου έχουν κάτσει. Αγγίζω τα όρια του ρομαντικού, Θεε μου!

10) Κάπου εκεί που ο χρόνος σταματά

image

Ένα ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο είναι εμπειρία ζωής! Θα ήθελα να το πραγματοποίησω, βέβαια, σε λίγο πιο μεγάλη ηλικία, τότε που κάποια πράγματα μπορείς να τα εκτιμήσεις λίγο καλύτερα. Δεν ξέρω ποια χώρα θα επιλέξω, αλλά είμαι σίγουρη ότι μετά από ένα τέτοιο ταξίδι γυρνάς περισσότερο Άνθρωπος. Ο χρόνος παγώνει και καταλαβαίνεις, πόσο εγωιστής, άπληστος, μικρούλης ανθρωπάκος έχεις υπάρξει. Και η αναμέτρηση με τον εαυτό σου, είναι πολύ σκληρή! Ίσως με την μελλοντική μου επαγγελματική ιδιότητα, καταφέρω να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο πιο ουσιαστικά. Σας παραθέτω το Σπουδαίο Έργο , καθηγήτριας μου στη σχολή, που με αφορμή ένα ταξίδι της στην Αφρική  ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει την αρωγή της άμεσα. Αξίζει να δείτε το βίντεο!

Εσείς; Αν ταξιδεύατε αύριο, ποιον προορισμό θα επιλέγατε;

image

13 σκέψεις σχετικά με το “ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ…

  1. Ο/Η overtheplace λέει:

    Μόλις είδα το βίντεο από το TED με τη καθηγήτρια σου. Σε ζηλεύω που γνωρίζεις τέτοιον άνθρωπο. Είναι απίστευτο αυτό που έκανε! (Σε ποιά σχολή σπουδάζεις…?) Κατά τη γνώμη μου, τα ταξίδια είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο αξίζει να κάνεις θυσίες… Αν έφευγα αύριο θα πήγαινα ένα roadtrip σε όλη τη Σκανδιναβία, προς το παρόν θα αρκεστώ μόνο με τη Δανία, στην οποία θα ταξιδέψω τον Απρίλιο. 🙂 Βρες τρόπους να μαζέψεις λεφτά και να έχεις κίνητρο συνεχώς το που θες να ταξιδέψεις, εγώ αυτό κάνω κι έχω βάλει στόχο να φεύγω τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από την Ελλάδα… Έχω να αγοράσω ρούχα εδώ και ένα χρόνο, για να μπορέσω να φτιάξω το budget :p H Σκωτία και η Ιαπωνία από τις επιλογές σου είναι και στις δικές μου 😉 Σου εύχομαι να κάνεις όλα τα ταξίδια που επιθυμείς!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Αν και τα λεφτά είναι μεγάλο θέμα, δεν έχω πρόβλημα να κάνω οικονομίες για να τα μαζέψω! Άλλωστε, ευτυχώς πια υπάρχουν ενα σωρό οικονομικά πακέτα. Απλά, μέχρι τώρα δεν είχε τύχει. Ίσως κι εγώ δεν το επιδίωξα όσο έπρεπε. Όμως, τώρα το ‘χω βάλει σκοπό! 😎
      Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι όντως πόλος έλξης για πολλούς. Εμένα για κάποιο λόγο δεν με τρελαίνουν, ίσως επειδή τις έχω ταυτίσει με μελαγχολία και κατάθλιψη. Η Δανία, από απόψεις στενών φίλων που έχουν ταξιδέψει εκεί, είναι πολύ όμορφη!
      Επίσης μάλλον πρέπει να φτιαχτεί σύλλογος » Μπαμπάδες κολλημένοι με τον τόπο τους» 😛
      ( nerd alert-σπουδάζω ιατρική )

      Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Χαρά Κ. λέει:

    Σου εύχομαι κι εγώ να πας σε όλους του προορισμούς που έχεις βάλει στο μάτι! Κι εγώ σπανίως καταφέρνω να φύγω εξωτερικό και ως τώρα έχω ταξιδέψει στη Γαλλία, Ιταλία και στη Βουλγαρία.
    H Φλωρεντία πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ, αφού η Τοσκάνη είναι μαγευτική. Στο δε Λούβρο θα ήθελα να στήσω αντίσκηνο για κανένα μήνα ώστε να το μελετήσω αρκετά :p
    Όσο για τη Γαλλία, πιστεύω ότι θα μου άρεσε υπο άλλες συνθήκες. Το Παρίσι μου φάνηκε υπερβολικά «αυστηρό» για τα γούστα μου και από πλευράς φαγητού ευχαριστήθηκα μόνο το πρωινό. Ωστόσο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου διότι δεν θεωρώ ότι το εξερεύνησα όπως θα ήθελα.
    Αν τώρα έπρεπε να διαλέξω προορισμό αυτός χωρίς δεύτερη σκέψη θα ήταν η Βρετανία. Κατανοώ και μοιράζομαι τον εθισμό στην σκοτεινή Κέλτικη ιστορία αλλά αγαπώ και το Λονδίνο για τη μουσική και τα ρούχα που επιτέλους θα έβρισκα!
    Ps. Θα ήθελα ακόμη να πάω Ισλανδία, Δανία και στο μουσικό φεστιβάλ Szighet στη Βουδαπέστη.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ο/Η Atlantissia Books λέει:

    Όλοι οι προορισμοί ονειρεμένοι αλλά ταυτίζομαι 100% στην Γαλλία και φυσικά στην Αφρική!!! Πιστεύω αν πήγαινα στην Κένυα που θέλω σαν τρελή, δεν θα ήθελα να φύγω ΠΟΤΕ!! Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις το πολυπόθητο ταξίδι σύντομα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Ο/Η astylishchoice λέει:

    Το λάτρεψα αυτο το άρθρο σου!!!
    Μου άρεσε πολυ ο τρόπος που περιέγραψες …..τους λόγους που δεν εχεις καταφέρει να ταξιδέψεις ως τωρα!!! Χιχιχι…..
    Είμαι και εγώ fun των ταξιδιών και εντός αλλα κυρίως εκτός!!!
    Το πλανο σου είναι τέλειο …..εχεις πολλα πολλα χρονια μπροστά σου να κανεις ολα τα ταξίδια που επιθυμείς ….με τον τροπο που εσύ θέλεις, και ειλικρινά σου το ευχομαι !!!
    (Το μόνο πρόβλημα ειναι το οικονομικό και συνήθως όταν εχεις χρόνο και διάθεση δεν εχεις τα χρήματα και όταν τα εχεις δεν υπάρχει αρκετός χρόνος !!!!)
    Εγώ περιςςοτερο αγάπησα την Στοκχόλμη και την Βαρκελώνη …

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Κοριτσάκι, υπέροχο άρθρο και αυτο, και πολυ ωραίες φωτό επίσης! Το καλο είναι οταν ονειρεύεται κάποια ταξίδια κανεις χρόνια, και τελικα όταν πια τα πραγματοποιεί καποια να ειναι ετσι ακριβως όπως τα είχε ονειρευτεί…Ονειρευομουν χρόνια ένα ταξίδι του μέλιτος στην Τοσκάνη και τελικα το πραγματοποιήσαμε (3 χρόνια βεβαια μετά…το γάμο, γιατι χρονος και χρήματα αμεσως μετά το γάμο δεν υπήρχαν) και ηταν οντως όπως το είχα ονειρευτεί, όπως το έβλεπα σε ταινιες σαν την «under the toscan sun» κτλ. Πέρασα υπεροχα!! Εννοειται ότι στο συγκεκριμένο ταξίδι καταφχαριστηθήκαμε και τη Φλωρεντια, είναι καταπληκτική πόλη…(κ το παγωτό της επίσης! :))

    Τα Χριστούγεννα φετος βρέθηκα στην Πράγα-πάλι το ήθελα χρόνια, και ηταν πραγματικα υπέροχα και πολυ ρομαντικα…(αν δεν το κατάλαβες είμαι χαζό ρομαντική, απο αυτές της παλιάς σχολής). 😉 Ονειρεύομαι ωστόσο να επισκεφθώ και πιο σκοτεινά μέρη-φέρει πείν τη Σκωτία που αναφέρεις και σύ!-Και σίγουρα θέλω να παω στο Περου, αλλα και το Νεπάλ παρα το άσθμα μου! 🙂 στα υπόψη κ η Βαρκελώνη, αφού όλοι παραμιλούν για αυτήν!

    Το Παρίσι δεν με μαγεψε οταν βρέθηκα για λίγες μέρες πριν χρόνια -νομίζω έφταιγε κ ο καιρός-μισώ την υγρασία-, αλλα με γοήτευσε αρκετα , το Λουβρο ομως είναι κάτι για το οποίο κ γω θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο!!

    Τέλος παρα πολυ μου ειχε αρέσει κ η Ρώμη!Σου εύχομαι να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στα επιθυμητά μερη πολυβσυντομα και να ζήσεις ανεπανάληπτες εμπειριες!! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Τα ταξίδια είναι ένας από τους λόγους που αξίζει να ζεις! Κι εγώ είμαι είμαι ψιλορομαντική (αν και δεν το παραδέχομαι ), νομίζω φάνηκε από το κείμενο. Τι ωραία που περιγράφετε τις εμπειρίες σας! ^_^ Εύχομαι και σε σένα να κάνεις κι άλλα πολλά υπέροχα ταξίδια σε χώρες μαγικές! 😄

      Μου αρέσει!

  6. Ο/Η eleniplus λέει:

    Μονο στον Καναδά δεν με έπιασες! Όλα τα άλλα είναι ονειρικά ταξίδια. Έχω πάει Παρίσι και Ρώμη αλλά θέλω να πάω ΠΑΝΤΟΥ! Από τα πολύ λίγα που έχω δει, σου προτείνω να βάλεις και την Κωνσταντινούπολη στους προορισμούς σου – είναι μάλιστα και μια πολύ οικονομική επιλογή. Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις τα ταξίδια που ονειρεύεσαι και πολλά περισσότερα!

    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    Αρέσει σε 1 άτομο

  7. Ο/Η Eva λέει:

    Σου εύχομαι από καρδιάς να πας σε όλα τα μέρη που ονειρεύεσαι και που στο μέλλον θα ονειρευτείς! Λένε πως τα ταξίδια ανοίγουν ορίζοντες, βλέπεις με άλλα μάτια τον κόσμο… Εγώ πέρασα τα 40 και δεν τα κατάφερα να ταξιδέψω ακόμη εκτός Ελλάδας. Φταίω φυσικά κι εγώ σ’ αυτό. Έχω ριζώσει σε τούτο τον τόπο με μια σχεδόν ερωτική μανία, παρόλο που στις πλάτες μου φορώ φτερά και ονειρεύομαι κόσμους μακρινούς.
    Γι’ αυτό λοιπόν σου ξαναλέω: Βύρα τις άγκυρες, τώρα που είσαι μικρή και δεν έχεις ακόμη οικογενειακές υποχρεώσεις!
    Καλώς βρεθήκαμε!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε