ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: «ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΩ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ»

Θα_σώσω_ότι_κι_αν_γίνει

Το βιβλίο που επέλεξα να σας παρουσιάσω σήμερα αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη! Το διάβασα το Νοέμβριο του 2013 και μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι κέρδισε  το Κρατικό Βραβείο Εφηβικής-Νεανικής Λογοτεχνίας για το 2014. Αντικειμενικά, πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό κι ευαίσθητο βιβλίο που καταπιάνεται με θέματα όπως ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η αγάπη και η αξία της ψυχικής δύναμης.

Ο Ντιμίτρι και η  Σόνια είναι δυο παιδιά γεννημένα σε μια πολύ φτωχή περιοχή της Βουλγαρίας. Από πολύ μικρά, έρχονται αντιμέτωπα με τη πιο δύσκολη πλευρά της ζωής γνωρίζοντας την ανέχεια, την έλλειψη στοργής, τη καταδυνάστευση -σωματική ή ψυχική… Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι δύο έφηβοι θα αναπτύξουν αρχικά μια βαθιά φιλία κι έπειτα έναν αληθινό αγνό έρωτα. Ο Ντιμίτρι που μεγαλώνει από πολύ μικρός χωρίς γονείς και η Σόνια που ζει σε μια οικογένεια με έναν βίαιο πατέρα, δεν παύουν στιγμή να ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα καταφέρουν να το σκάσουν από αυτή την επίγεια κόλαση. Όταν όμως οι γονείς της Σόνιας την στέλνουν σε ίδρυμα καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και πέφτει θύμα ανθρώπινου εμπορίου μιας μαφιόζικης σέχτας, που αγοράζει παιδιά και τα χρησιμοποιεί, έπειτα , για πορνεία ή ζητιανιά, ο Ντιμίτρι παίρνει την απόφαση να την σώσει ό,τι κι αν γίνει! Έτσι, ξεκινά ένα δύσκολο ταξίδι μέσα από τα σύνορα που θα φθάσει ως την Ελλάδα. Ένα ταξίδι επίπονο καθόλα. Ο Ντιμίτρι αγωνίζεται σαν τίγρης για να τα καταφέρει! Φθάνει, λοιπόν, μόνο το πείσμα κι η αγάπη για να τα βάλει ακόμα και με κάτι φαινομενικά αδύνατο να ηττηθεί; Ποια θα είναι η συμβολή μιας αναπάντεχης φιλίας;

Το βιβλίο αυτό της Αλεξάνδρας Μητσιάλη είναι απλά καταπληκτικό! Περνά πληθώρα μηνυμάτων, που είναι επίκαιρα όσο ποτέ, με έναν απλό και βαθιά ανθρώπινο τρόπο που δεν σου αφήνει περιθώριο να μην προβληματιστείς, οργιστείς, να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση των ηρώων κι στο τέλος να αναθεωρήσεις την οπτική σου απέναντι στα πράγματα. Το έργο προλογίζει η υπέροχη Άλκη Ζέη. Αν είστε έφηβος, διαβάστε το! Αξίζει να το διαβάσετε ακόμα κι αν έχετε περάσει προ πολλού την εφηβική ηλικία. Θα κλείσω με μια σκέψη του Ντιμίτρι από το βιβλίο:

Και ξαφνικά ο Ντιμίτρι ένιωσε ότι δεν ήταν μόνος, ότι ανήκε κι αυτός σε μια οικογένεια, στη μεγάλη οικογένεια των ανθρώπων που σήκωναν στις πλάτες του τα βάρη της γης, που από τύχη γεννήθηκαν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη σκοτεινή πλευρά της ζωής. Ότι όσοι ανήκαν σε αυτή την οικογένεια είχαν γεννηθεί, όπως όλοι οι άλλοι, για να γίνουν ευτυχισμένοι, ότι δεν ήταν δούλοι από γεννησιμιού τους αλλά γίνονταν από τις συνθήκες της ζωής, ότι δεν ήταν λιγότερο έξυπνοι ή ικανοί αλλά οτί δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το δείξουν.

Το Βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη  «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, η ιστορία ξεδιπλώνεται σε 188 καθηλωτικές σελίδες και είναι ό,τι πιο καλό, στο είδος του, έχω διαβάσει τον τελευταίο χρόνο!

Εφηβική_λογοτεχνία

2 σκέψεις σχετικά με το “ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: «ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΩ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ»

Σχολιάστε