ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ (Autumn Edition)

image

Αυτό το Σαββατοκύριακο, εχώ την αίσθηση ότι το φθινόπωρο μας χτύπησε για τα καλά την πόρτα μιας και έπιασαν οι πρώτες ψυχρούλες. Έτσι, είχα διάθεση για κάτι πιο χουχουλιάρικο και «ζεστό», όπως να δω μια ταινία. Τελικά, είδα 2. Μια σχετικά παλιά και μια καινούρια κι επειδή μου άρεσαν και οι δύο πολύ, είπα να γράψω για αυτές, σε περίπωση που έχετε κι εσείς διάθεση να δείτε κάποια καλή ταινία.

• Το μυστικό στα μάτια της / The secret in their eyes

Το_μυστικό_στα_μάτια_της

Ο Benjamín Espósito είναι ένας συνταξιούχος νομικός σύμβουλος, ο οποίος κάνοντας μια ανασκόπηση της ζωής του, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την τελευταία υπόθεση που ανέλαβε πριν 25 χρόνια κι έμεινε ατιμώρητη. Αυτή του βιασμού και άγριας δολοφονίας μιας νεαρής δασκάλας. Ο λόγος που τον στοιχειώνει τόσα χρόνια μετά, είναι ότι είχε ορκιστεί τότε στο συντετριμμένο σύζυγο της άτυχης γυναίκας πως  ο δολοφόνος θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί όπως ορίζει η νομοθεσία με ισόβια. Για να καταφέρει να γράψει το βιβλίο ζητά τη βοηθεία της Irene, η οποία τότε αποτελούσε προϊσταμένη του αλλά κι ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του. Μαζί, θα προσπαθήσουν να πιάσουν το νήμα της υπόθεσης από την αρχή, να ολοκληρώσουν ό,τι έμεινε ημιτελές πριν τόσα χρόνια, αλλά και να ξεκαθαρίσουν τη μεταξύ τους σχέση.

Η ταινία αυτή μου άρεσε πολύ! Καταπληκτική πλοκή, σφιχτοδεμένο σενάριο με ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή, πολύ καλές ερμηνείες (ο Ricardo Darìn εξαιρετικός), θέτει και κάποιους ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με την απονομή δικαιοσύνης κι όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η ταινία το 2010 πήρε το Oscar ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία. Δείτε την! Δεν υπάρχει περίπτωση να σας απογοητεύσει.

• Ιστορίες του υπερφυσικού / Extraordinary tales

Extraordinary_tales

Όσοι είστε fans του Poe ή αγαπάτε τις σκοτεινές ιστορίες μυστηρίου, αυτή η επιλογή θα σας τρελάνει! Την ταινία την είδα στα πλαίσια του 21ου διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου, τις γνωστές «Νύχτες Πρεμιέρας». Τι θα δείτε σε αυτήν την μικρή ταινία; Μια ανθολογία 5 ιστοριών του Poe (Η πτώση του οίκου των Άσερ, Μαρτυριάρα Καρδιά, Τα γεγονότα στην περίπτωση του κύριου Βαλντεμάρ, Το πηγάδι και το Εκκρεμές, Το προσωπείο του Κόκκινου Θανάτου) διασκευασμένες σε μορφή animation (!) με κάθε ιστορία να είναι σχεδιασμένη από διαφορετικό καλλιτέχνη, γεγονός που της προσδίδει μια ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία, και που την αφηγείται διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά. Μεταξύ αυτών ο ανυπέρβλητος Christopher Lee (ήταν η τελευταία του δουλειά) και ο σκηνοθέτης Guillermo del Toro. Ατμοσφαιρικό και σκοτεινά γοητευτικό, το λάτρεψα. Ενδιαφέρουσα η μετάβαση από την μια ιστορία στην άλλη, όπου ο Poe σαν κοράκι κάνει μικρό διάλογο με το Θάνατο που έχει φωνή γυναίκας. Πάρτε μια γεύση εδώ.

22 σκέψεις σχετικά με το “ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ (Autumn Edition)

  1. Ο/Η Mariana Nikolaidou λέει:

    Το «Μυστικό στα μάτια της» το είχα δει πριν πάρει το Όσκαρ (κι είναι κι από τις κλασικές ταινίες που προτείνω στους μαθητές μου να δουν για εξάσκηση 😛 ) και με είχε συναρπάσει!! Αγαπώ Ricardo Darín, έχω δει όλες του σχεδόν τις ταινίες αλλά αυτή είναι αριστούργημα. Και το τέλος ακόμα πιο εξαιρετικό!!! Δεν εξεπλάγην καθόλου μετά που έμαθα ότι κέρδισε Όσκαρ ξενόγλωσσης, το άξιζε πέρα ως πέρα.
    Από άλλες ταινίες του που έχουν κυκλοφορήσει με ελληνικούς υπότιτλους έχω ακούσει για την «Αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό» ότι είναι καλή, αν και δεν την έχω δει. Το «Διατριβή για ένα φόνο» είναι ένα αίσχος, μην κάνεις ποτέ τον κόπο να τη δεις, θα χάσεις 2 ώρες από τη ζωή σου.

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Ήταν αντικειμενικά τέλεια ταινία!
      Σχετικά, με τον Darìn παίζει και στο «Ιστορίες για Αγρίους» του Αλαμαδόβαρ, μια σατιρική που αποτελείται απο πολλές μικρές ιστορίες και μου είπε φίλη ότι τόσο η ταινία όσο και η ερμηνεία του Νταρίν ήταν αρκετά καλές. Ωστόσο, δεν την έχω δει ακόμα για να ξέρω.

      Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η marilenaspotofart λέει:

    Καλώς σε βρήκα γάτα!! Γάτα εσύ , γατοπαλαβιάρα εγώ δέσαμε!! Αχαχαχα!! 🙂 Θα τις έχω σίγουρα στα υπόψην τις ταινίες!! Λ α τ ρ ε υ ω Πόε!! Τι λες τώρα!!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ!!! Σε φιλώ και καλή βδομάδα να χεις!!
    Μαριλένα

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Παναγιωτάκι, Μαριάννα, ειναι απίστευτη η σύμπτωση οτι μολις σημερα διάβαζα στα σχολια σας για τον Ρικάρντο Νταρίν-τον οποίο εγω δεν γνώριζα- και μολις πριν λίγο (!!!) βρέθηκα να βλέπω και να απολαμβάνω την ταινια «Ιστορίες για Αγρίους» που επίσης ειχε προταθεί ως καλύτερη ξενόγλωσση και παίζει ο εν λόγω ηθοποιός, αφου… τη συγκεκριμένη έφερε σημερα το…σινεφίλ έτερον ήμισυ να δούμε..! Καλα, α π ι σ τ ε υ τ η συμπτωση!!
    Εννοειται Παναγιωτα μου οτι τον ενημέρωσα για τις προτάσεις σου, συγκεκριμένα του διάβασα ολόκληρη…παράγραφο απο το «σπιτικο» σου! 😁😁 Μάλλον θα δούμε ‘το μυστικό στα ματια της» tomorrow! Φιλια κ στις δυο!
    ΥΓ: οι 6 μικρές ιστορίες ηταν αρκετα καλές, μόνη ένσταση ότι η πρώτη ηταν απο τις ωραίοτερες και μετά οι προσδοκίες σου ειναι πολυ υψηλές, ενω κάποια short stories δεν ειναι το ιδιο καλα. Ωστοσο παραμένει μια αρκετα αξιόλογη πρόταση και γενικά έχεις την αίσθηση πως διαβάζεις συλλογή διηγημάτων με θέμα την εκδικητικότητα, την βία κ τα άγρια γενικά ένστικτα του ανθρώπου-ευτυχώς με αρκετα στοιχεία μαύρης κωμωδίας μέσα-. 😜😊😊

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Mariana Nikolaidou λέει:

      Περιμένω σχόλια για «το μυστικό στα μάτια της», αν και είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει! (μη σου πω πως με τόσα σχόλια «ψήθηκα» να την ξαναδώ κι εγώ 😛 )

      Επίσης, του Ricardo Darín είναι πολύ ωραία και η κωμωδία «9 Βασίλισσες» (είχε γυριστεί ένα χρόνο πριν τη χρεοκοπία της Αργεντινής και μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά προφητική).

      Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε