ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: PAPRIKA

image

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μπορούσατε να εισβάλετε στο όνειρο κάποιου και με τη σειρά του κάποιος άλλος να εισβάλει στα δικά σας όνειρα; Πάνω σε αυτή τη σκέψη βασίζεται η ιαπωνική ταινία «Paprika», που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του δημιουργού Satoshi Kon.

Μια ομάδα ερευνητών-ψυχιάτρων έχει καταφέρει να φτιάξει μια συσκευή, την «DC mini» όπως την αποκαλούν, με την οποία μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στα όνειρα κάποιου, έπειτα να τα βλέπουν και να τα αναλύουν με τον ασθενή, με σκοπό αυτή η ρηξικέλευθη οδός να αποτελέσει τη βάση για μια επαναστατική μέθοδο θεραπείας διάφορων ψυχικών διαταραχών. Είμαι σίγουρη πως ο Freud θα γελούσε πονηρά με κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η συσκευή αυτή λόγω κάποιων ηθικών ενδοιασμών δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση. Δεν είναι και λίγο πράγμα άλλωστε ο καθένας να μπορεί να επισκέπτεται όποτε θέλει τα όνειρά σου και συνεπώς το υποσύνειδητό σου. Δηλαδή, για σκεφτείτε να μπορούσαν να κάνουν οι διαφημιστές κάτι τέτοιο και να μας μπόλιαζαν πλασματικές ανάγκες! Τέλος πάντων, ας μην ξεφεύγω από το θέμα. Μια γιατρός από την ομάδα, χρησιμοποιεί κρυφά αυτή τη συσκευή για να βοηθήσει ανθρώπους από το κοντινό της περιβάλλον και συγκεκριμένα έναν αστυνομικό που πάσχει από αγχώδη διαταραχή λόγω ενός επαναλαμβανόμενου εφιάλτη που βλέπει και δεν μπορεί να δώσει ερμηνεία. Έλα όμως που η ομάδα ανακαλύπτει σε κάποιο σημείο ότι μια τέτοια συσκευή έχει κλαπεί από κάποιον άλλον εκτός της ομάδας, κάτι που αρχίζει να έχει σιγά-σιγά τρομακτικές συνέπειες, καθώς ο «κλέφτης» καταφέρνει να μπαίνει στο υποσυνείδητο και να κατατρέφει τα όνειρα σχεδόν όλης της πόλης! Μια μορφή τρομοκρατίας των ονείρων έχει αρχίσει… Άλλα, δεν θα πω περισσότερα, γιατί σκοπός είναι να δείτε και μόνοι σας και όχι να κάνω το ένα spoil μετά το άλλο!

image

Δεν ξέρω αν η ταινία έχει απίστευτη πλοκή με ανατροπές που θα σας καθηλώσει, έχει όμως όμορφο σχέδιο και τρομερό μοντάζ! Στην οθόνη παρελαύνουν πολύχρωμα όνειρα που σίγουρα θα σας συναρπάσουν. Το Paprika πέρα από μια παρέλαση υποσυνείδητων επιθυμιών είναι και μια όμορφη ιδέα. Μια ιδέα που σε κάνει να σκέφετεσαι, ποιος είσαι στο συνειδητό και ποιος στο υποσυνείδητο, τι συμβαίνει με όλες αυτές τις καταπιεσμένες σκέψεις που προσπαθούμε συνεχώς να βάλουμε στην άκρη του μυαλού μας για να είμαστε αρεστοί στην πραγματικότητα, αλλά βγαίνει στην επιφάνεια όταν ονειρευόμαστε; Τι θα συνέβαινε αν πραγματικότητα και όνειρο διαπλέκονταν σε σημείο που να μην μπορείς να αναγνωρίσεις πού τελειώνει το ένα και πού αρχίζει στο άλλο; Και τέλος η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μήπως απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα από όλους μας; Ακόμα και το πιο όμορφο τεχνολογικό επίτευγμα αν βρεθεί στα λάθος χέρια κι αν δεν γίνει σωστή χρήση του μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Ξέρω το στόρι μπορεί να σας φέρνει αρκετά στο μυαλό το Inception. Όμως η Paprika κυκλοφόρησε το 2006 ενώ το Inception το 2010. Κάτι παίχτηκε Nolan αγόρι μου, έτσι;

image

Κι αν αναρωτιέστε και καλά το «Paprika» στο όνομα της ταινίας πού κολλά; Είναι αυτό το έξτρα μπαχαρικό που χρειάζεται η ζωή μας για να γίνει λίγο πιο νόστιμη και ενδιαφέρουσα κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν σταματήσουμε να καταπιέζουμε τα «θέλω» μας. Η Paprika είναι το άλλο μας μισό, αυτή που μας συμπληρώνει. Είναι η παιχνιδιάρικη και θαρραλέα πλευρά μας. Αυτή που μερικές φορές μόνο στα όνειρά μας βγάζουμε! Συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που κάνουμε ξύπνιοι.

Αν είσαι fan των Anime πρέπει οπωσδήποτε να δεις αυτή την ταινία, αν πάλι δεν είσαι και τόσο, η Paprika είναι και πάλι μια όμορφη πρόταση. Μου άρεσε και η αλήθεια είναι πως δεν τρελαίνομαι για manga ή anime. Και μια μικρή προειδοποίηση: το μυαλό σας θα μπει λίγο στο blender κι ένα μικρό mindfuck είναι αναπόφευκτο. Βουτιά στα όνειρα θα κάνετε, τι περιμένατε; Και για να κλείσω με λίγο Poe:

Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μέσα σε όνειρο…

7 σκέψεις σχετικά με το “ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: PAPRIKA

    • Ο/Η cocooning cat λέει:

      Abstract ήταν σίγουρα! Όπως είναι και τα όνειρά μας… Φαντάσου μια ταινία που μιλά για όνειρα και υποσυνείδητο και να ήταν μες τη λογική και το μέτρο! 😛 Δεν τη θεώρησα αριστούργημα, αλλά για κάποιο λόγο μου άρεσε. Νομίζω έπαιξε ρόλο και η ανατροπή που η επιστήμονας ήταν κατά βάθος ερωτευμένη με τον παχουλούλη εφευρέτη της συσκευής. Μου αρέσει που οι Ιάπωνες σε αυτά τα θέματα είναι πιο εναλλακτικοί και δεν προωθούν το πρότυπο του κουκλοζεύγαρου!

      Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε