ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΣΟΥ!

Ζωη

Πάντα πίστευα ότι το να παρατηρείς το ζωικό βασίλειο μπορεί να σου διδάξει πολλά. Γιατί, στη φύση, εν γένει, βρίσκεται εγκλεισμένη όλη η σοφία της ζωής, απαλλαγμένη από ανθρώπινα φίλτρα που τη διαβρώνουν. Βρίσκεται εκεί καθαρή και αγνή και σε προκαλεί να την ενστερνιστείς, αρκεί να ξέρεις να παρατηρείς.

Θυμάμαι, κάποτε, είχα ακούσει μια ιστορία που μου είχε φανεί πολύ ενδιάφερουσα και συγκινητική συνάμα:

Τα λιοντάρια ζουν αρμονικά σε αγέλες. Σε κάθε αγέλη, υπάρχει ένας αρχηγός, το αρσενικό και αρκετά θηλυκά. Το αρσενικό είναι όμορφο και αγέρωχο! Έχει την απαραίτητη δύναμη και ρώμη για να καταφέρνει να προστετεύει την αγέλη και να τα βγάζει πέρα με τις θηλυκές. Κάποια στιγμή, θα εμφανιστεί ο «challenger». Δηλαδή, ο επόμενος επίδοξος ηγέτης της αγέλης. Τα δύο αρσενικά θα μονομαχήσουν, χωρίς όμως να υποστούν, κατά τη διάρκεια, καμία φυσική φθορά. Αν υπερτερήσει σε αντοχές ο παλιός θα καταφέρει να διατηρήσει τα ηνία της αγέλης του και ο challenger θα ψάξει να «απειλήσει» άλλον αρχηγό, αν όμως παραδοθεί και συνεπώς χάσει, αποχωρεί περήφανα. Σαν ηττημένος, λοιπόν, καταλήγει σε ένα μέρος μόνος και μετά από λίγες μέρες πεθαίνει… Όχι, από, κάποιο φυσικό αίτιο, αφού δεν έχει υποστεί κανένα τραύμα. Πεθαίνει, επειδή, δεν έχει πια κανένα στόχο, τίποτα για το οποίο αξίζει να παλέψει.

Αν αναγάγουμε τα παραπάνω σε ανθρώπινο επίπεδο και στο είδος μας συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Όταν δεν έχουμε πια στόχους, είμαστε μια αποπροσανατολισμένη πυξίδα και ουσιαστικά έχουμε απομαγνητισθεί από το κέντρο της ύπαρξής μας. Είμαστε κιόλας νεκροί κι ας πεθαίνουμε βιολογικά από άλλα αίτια. Τι νόημα έχει μια ύπαρξη χωρίς σκοπό; Είναι απλά μια σάρκα που περιφέρεται κενή από τη μια εποχή στην άλλη. Έτσι, περιμένει και νομοτελειακά την παύση, ενώ στην ουσία αυτή έχει προηγηθεί αρκετά πριν.

Γι’ αυτό στη ζωή να βάζεις πλώρη προς πολλές Ιθάκες. Ή μια Ιθάκη, αν είναι τόσο σημαντική που χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να την φθάσεις. Πάντα-πάντα την Ιθάκη να έχεις στο νου σου! Αν χάσεις τον προορισμό σου, χάθηκες κι εσύ…

4 σκέψεις σχετικά με το “ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΣΟΥ!

  1. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Πόσο δίκιο έχεις! Να προσθέσω ακόμη πως… ακόμα κι αν κάποιος στόχος δεν σου «βγαίνει» έτσι ακριβώς όπως τον φανταστικές, θα πρεπει να έχεις τη δύναμη είτε να πας απο παράκαμψη στο συγκεκριμένο στόχο, είτε να βάλεις κάποιο καινούργιο/παραπλήσιο! Δεν είναι πάντα ευκολο και σίγουρα θέλει δύναμη ψυχής, αλλα αξίζει! Πρόσφατα είδα την ταινια που βασίζεται στην αληθινή ιστορια του Πώλ Ποττς, του παιδιού που παρα τις απειρες δυσκολίες ηθελε να γίνει τραγουδιστής της όπερας λόγω του ταλέντου του και της αγάπης του για το συγκεκριμενο μουσικο κοσμο και τελικα οι φόβοι του και οι οικονομικές δυσκολίες δεν τον άφησαν να μπει στους οπερατικούς κύκλους, ωστόσο άπειρα χρόνια αργότερα και μετα απο πολλα προβλήματα- μεταξύ άλλων κ υγείας – ξαναβρηκε το κουραγιο του και την πιστη στο ονειρό του και κέρδισε το «Βρετανία έχεις ταλέντο»! πλέον ζει τη ζωη που ονειρευοταν έστω κ με έναν πλάγιο τροπο! Καλη υπόλοιπη Κυριακή!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η magikifoni λέει:

    Το ίδιο πράγμα σκεφτόμουν κάμποσες ώρες πριν, ενώ ταξίδευα και χάζευα τον κόσμο να περνάει τρέχοντας έξω από το παράθυρο: αυτό που τελικά μας κάνει και συνεχίζουμε να κινούμαστε στον δρόμο της ζωής είναι ένας σκοπός, Ο Στόχος, κάτι ολόδικό του που μπορεί να κρύβει ο καθένας μέσα του. Δεν λένε άλλωστε, ότι το νόημα της ζωής το δίνουμε εμείς? 🙂

    Γενικότερα, μου αρέσουν οι άνθρωποι που βάζουν στόχους και με το μυαλό και την ψυχή τους πάντα προς την κατεύθυνσή τους, με υπομονή, επιμονή, θέληση και πείσμα αργά ή γρήγορα ξέρουν να τους πετυχαίνουν (εδώ βέβαια υπάρχει το θέμα του »ποιός» είναι αυτός ο στόχος,αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα..) 🙂 !

    Το blog σου είναι πολύ όμορφο και εμφανισιακά, αλλά και σαν περιεχόμενο! Είναι καλαίσθητο και αξιοζήλευτο! 🙂 😉 Συνέχισε να γράφεις για όλα αυτά που σε προκαλούν νοητικά και συναισθηματικά, συνέχισε να εκφράζεσαι και να μας περιγράφεις όλες αυτές τις ομορφιές,όπως τις αντιλαμβάνεσαι 🙂

    Αλήθεια πολύ όμορφο το σπιτικό σου, καλώς σε βρήκα και Καλή Συνέχεια!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε